HRVATSKI BROJ JEDAN

MANOLIĆ PREDSTAVIO MEMOARE 'Ljudsko je pamćenje vrlo osjetljivo, zato sam uvijek koristio više izvora za potvrdu svojih teza'

Povjesničar Tvrtko Jakovina rekao je kako misli da knjiga nije "pljuvačka", ali bi neke osobe spomenute u njoj možda mogle ostati "dirnute"
 Damjan Tadić/Cropix

ZAGREB - Knjiga "Politika i domovina - moja borba za suverenu i socijalnu Hrvatsku", u kojoj je 95-godišnji Josip Manolić iznio detalje iz svojeg 75-godišnjeg političkog života, koji se protegnuo kroz čak četiri države - Kraljevinu Jugoslaviju, Nezavisnu Državu Hrvatsku, Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju i Republiku Hrvatsku, predstavljena je u ponedjeljak u Novinarskom domu.

Političar, antifašist, obavještajac, najbliži suradnik predsjednika Franje Tuđmana i nekadašnji premijer, kojeg su mediji prozvali "hrvatskim Brojem jedan" prema liku iz popularnog stripa Alan Ford, i "čovjekom koji zna najviše tajni" istaknuo je na predstavljanju memoara kako je došao do zaključka da je ljudsko pamćenje vrlo osjetljivo, odnosno nepouzdano, pa se uvijek koristio s više izvora kako bi potvrdio svoje teze.

"Ja prijatelju svog prijatelja, za kojeg sam smatrao da je prijatelj, pokažem bilješku koju je on napravio i svojom rukom potpisao, a on se uopće ne sjeća bilješke", kazao je Manolić. Dodao je kako time želi reći da se čovjek ne smije u traženju istine osloniti samo na jedan izvor jer on može biti varljiv.

Povjesničar Tvrtko Jakovina rekao je kako misli da knjiga nije "pljuvačka", ali bi neke osobe spomenute u njoj možda mogle ostati "dirnute".

"Neka imena koja su stavljena u kontekst suradnika nekoga tko je svojim ponašanjem činio nešto što možda za Hrvatsku nije bilo dobro, ti će se pronaći i sa svojim pseudonimima za koje se dugo vremena pričalo da su ih imali iz jugoslavenskog vremena", rekao je.

Jakovina je dodao kako ima i ljudi koji su apostrofirani kao "američki igrači", a zanimljivo je što je među njima bio i jedan od vodećih hrvatskih komunista Mika Špiljak.

Smatra, međutim, kako u knjizi nema stvari koje bi odudarale od memoarske literature. "Mislim da je to knjiga koja će se nasloniti na literaturu koja je o sličnom razdoblju već napisana", kazao je Jakovina.

Ustvrdio je kako se do pune istine nikada neće doći, ali za Manolićev rad smatra da će doprinijeti da se ona razjasni s pozicije nekoga tko je "pet - šest godina bio na najvažnijim mjestima" i gotovo čitav život mogao razgovarati s ljudima koji su puno znali.

Jakovina je također naglasio da Manolić, kad govori o vremenima poslije Drugog svjetskog rata i zbivanjima u sedamdesetima, sebe ne prikazuje kao nekog tko je u pozadini vodio glavnu politiku, razgovarao s Titom, povlačio najvažnije konce.

Manolić u knjizi izdavača Golden marketing - Tehnička knjiga iznosi detalje o svojem školovanju i početku Drugog svjetskog rata, odlasku iz Zagreba i susreta s vodećim funkcionerima KPH-a, isključenju iz partije zbog "nacionalističkih pogleda", obnovi hrvatske države, "slučaju Labrador", kardinalu Alojziju Stepincu, razlazu s Tuđmanom, konverziji jugoslavenskog dinara u hrvatsku valutu...

U predgovoru je napisao da gotovo 75 godina sudjeluje u političkom životu Kraljevine Jugoslavije, Nezavisne Države Hrvatske, Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Republike Hrvatske. "Četiri države, četiri različita politička režima - dva sam rušio, jedan gradio i rušio, a jedan stvarao", napisao je Manolić.

Urednik Franjo Maletić ističe da je Manolić u pripremi knjige ostao "svoj", tvrd u stajalištima, beskompromisan na svojoj temeljnoj ideji socijalista, ali uvijek spreman pojasniti prijeporne stavove i razmišljanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:25