SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA

Maras napao Grbina i Klisovića: Ne želim da se SDP pretvori u pudlicu od Možemo!

Matić je postavio je pitanje zašto su izbačeni Vukas, Brumnić, Ostojić i Maras, a Grbin je u istupu otvorio vrata za povratak Marasa
Gordan Maras i predsjednik SDP-a Peđa Grbin u saborskim klupama
 Damjan Tadic/Cropix

Iako je sjednica Predsjedništva SDP-a, koja je održana u utorak, trajala punih pet sati, što bi trebalo značiti da je obilovala raspravama, u stvarnosti, bila je – dosadna i nije se ni o čemu glasalo. Preciznije, jeste – vodeći SDP-ovci glasanjem su potvrdili zapisnik prošle sjednice stranačkog Predsjedništva, i to je bila jedina konkretna odluka tijekom petosatnog sastanka na Iblerovom trgu.

Kao što je prethodnih dana najavljivao, Predrag Matić-Fred, postavio je pitanje, zašto su izbačeni Nikša Vukas, Zvane Brumnić, Rajko Ostojić i Gordan Maras. Kako je Jutarnjem listu potvrdio jedan od sudionika sjednice, Matićev istup uglavnom je ignoriran, uz usputna pojašnjenja kako je „Ostojić „dilao“ informacije medijima“.

Problema bi, međutim, moglo biti u saborskom Klubu zastupnika SDP-a, u kojem su većinom pristalice Grbinovog prethodnika, Davora Bernardića, čiji su najbliži suradnici bili Brumnić i Vukas, i pitanje je hoće li bernardićevci prihvatiti odluku o izbacivanju članova svoje frakcije. Naravno da je u to teško povjerovati, ali na sjednici u utorak se čulo kako će Grbin i vodstvo SDP-a ovaj problem riješiti do početka jesenskog zasjedanja sabora.

Kada je netko pitao hoće li Predsjedništvo glasati o izbacivanju spomenute četvorke, stigao je odgovor da je to već izglasano u prošlosti. Sjednica je trajala gotovo pet sati, a sudjelovalo je trinaest sudionika, što znači da je svaki pričao u prosjeku, dvadeset minuta.

Zapravo, jedini kojem su otvorena vrata za povratak u SDP je Gordan Maras, što se vidjelo iz istupa Peđe Grbina, koji je najavio mogućnost da se dio bivših SDP-ovih dužnosnika, koji se nakon raspuštanja organizacija u Zagrebu i Slavonskom Brodu nisu našli na listi članova, ipak vrate u SDP.

Mogući propusti

- Predsjedništvo je danas raspravljalo o procesima koji se događaju u SDP-u u Zagrebu i Slavonskom Brodu. Ti su procesi dovršeni i oni su provedeni u skladu sa Statutom i pravilima SDP-a. Svjesni smo da je u određenim situacijama napravljen i neki propust. Kada vodite postupak koji uključuje pet tisuća ljudi, moguće da se neki propust i dogodio. Svaki član koji smatra da je u njegovom slučaju napravljen propust uvijek se može obratiti nekom od povjerenika kako bi se njegov status dodatno razmotrio – istaknuo je Grbin.

Samo što je Gordan Maras u otvorenom ratu s Grbinom i ekipom.

Maras je odmah uzvratio: „Vidim da Peđa Grbin smatra da je bilo grešaka kod neupisivanja, ali Predsjedništvo ne može sada ništa jer je povjerenik radio po statutu. Jedino što ne kuže da meni nije ništa teško i neugodno napraviti za SDP Hrvatske. I da imam energije i volje na bacanje. I nešto malo medijskog kapitala. Nema šanse da to pustim“, poručio je putem Facebooka.

Žestoki Maras

Gordan Maras je u srijedu bio još oštriji, i u razgovoru za N1, ustvrdio je kako mu je i većina članova Predsjedništva SDP-a, priznala da je izbacivanje bila loša odluka. Očešao se o Grbina, upozorenjem kako bi unutar stranke trebalo postojati pravo kritike i nadmetanja argumentima, a onda je krenuo u otvoreni napad:

„Mi trebamo nuditi prijedloge za bolji život građana, a ovo što se radi nije dobar način vođenja SDP-a. U ovom trenu glavni problem je loše vođenje SDP-a. Vjerujte mi kada kažem kako većina naših članova i članica, misli da se SDP ne vodi na dobar način, jer strankom dominiraju sukobi, a rejting je 12-13 posto. Recite, je li za SDP veći problem jesmo li ja i još neki članovi stranke ili nismo, ili je to što je rejting 12 do 13 posto?“, pitao se Maras.

Kritizirao je i zagrebačku koaliciju SDP-a s Možemo!, a posebno Joška Klisovića, predsjednika Gradske skupštine, opaskom „dok je Klisović bio šef kabineta Kolinde Grabar-Kitarović, ja sam bio SDP-ov zastupnik u Saboru“.

„Ne želim da se SDP pretvori u pudlicu od Možemo!. Zato ću biti jasan, ako se vratim, kandidirati ću se za predsjednika zagrebačkog SDP-a, što god da o meni misli vodstvo stranke. Neću odustati“, zaključio je borbeno raspoloženi Gordan Maras.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:03