ŽELI POTPORU IZVOZU

Maras: 'Nisam zadovoljan radom HBOR-a!'

 Arhiva CROPIX

ZAGREB - Ministar poduzetništva i obrta i član Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Gordan Maras rekao je na današnjoj konferenciji na temu "Usluge" da nije zadovoljan načinom na koji je HBOR dosad pratio izvoznike kao i realizacijom kredita uz podjelu rizika te da će inzistirati na promjeni načina rada HBOR-a.

Hrvatski izvoznici često ne mogu dobiti garancije poslovnih banaka, a onda im državna izvozna banka mora biti potpora, rekao je Maras uz ocjenu da takve potpore nije bilo dovoljno proteklih godina.

Kazao je da će inzistirati i na bržoj realizaciji kredita malom i srednjem poduzetništvu. Pritom napominje da nije zadovoljan što šest mjeseci od najave kreditne linije malim poduzetnicima s podjelom rizika HBOR-a i poslovnih banaka, još uvijek nisu potpisani sporazumi između HBOR-a i tih banaka.

Upitan slijede li kadrovske promjene u vodstvu HBOR-a, rekao je da će promjena biti u načinu rada te banke.

Zamoljen za komentar pesimističnih prognoza banaka o kretanju BDP-a, rekao je da je Vlada uvjerena kako će se hrvatsko gospodarstvo pokrenuti zbog svega što čini u ovoj godini i zbog pozitivnih kretanja u malom i srednjem poduzetništvu.

Problemi industrije, petrokemije, brodogradnje, nisu rješavani godinama, a tu su i problemi Ine u Siriji te negativni nepovoljni efekti Dioničarskog ugovora za Inu na ulaganja u Hrvatskoj, kaže Maras. Kad se sve zbroji, dodaje, normalno je da je razina investicija u Hrvatskoj nešto manja i da je gospodarstvo palo.

Poticaj rastu po njegovom mišljenju bit će i pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Nakon ulaska u EU, istaknuo je, ukupan iznos potpora za malo i srednje poduzetništvo bit će udvostručen.

Za iduću godinu Maras najavljuje rast malog i srednjeg poduzetništva od tri posto. Kako je rekao, u prvih šest mjeseci ove godine investicije u tom sektoru porasle su na godišnjoj razini za pet posto, uz rast broja zaposlenih za 13 tisuća.

Na konferenciji "Usluge" sudionici kroz niz panela i okruglih stolova raspravljaju o promjenama, prilagodbi i prilikama u sektoru usluga, od bankarstva i osiguranja do poslovnih, profesionalnih i osobnih usluga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:56