JESU LI TROŠILI NOVAC NAMJENSKI?

MARAS POSLAO INSPEKTORE U HBOR 'Dodijelili su 120 mlrd. kn kredita u 20 godina, bez revizije'

Ministarstvo poduzetništva i obrta krenulo je u kontrolu namjenskog trošenja novca od strane HBOR-a
 Damjan Tadić/Cropix

ZAGREB - Troje djelatnika Ministarstva poduzetništva i obrta “češljaju” trošenje novca koji se s pozicija tog ministarstva dodjeljuje Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) za subvencioniranje kamata na kredite poduzetnicima. Potvrdu te informacije Jutarnji je dobio iz Ministarstva poduzetništva i obrta.

Ministar poduzetništva i obrta zatražio je da HBOR javno objavi popis svih kojima je dodijelio povoljne kredite.

„Moj prijedlog je bio da se objave svi koji su dobili kredite, transparentno i javno. To je državna potpora. Zašto to ne bi bilo objavljeno na internetu?! No, vidite da se to ne događa, iako to tražim godinu dana“, požalio se Maras novinarima uoči današnje sjednice Vlade.

INSPEKTORI ČEŠLJAJU HBOR 'Istražujemo jesu li se krediti trošili namjenski'

Potvrdio je pisanje Jutarnjeg da je njegovo ministarstvo krenulo u kontrolu namjenskog trošenja novca od strane HBOR-a. HBOR je lani, tvrde u Marasovu ministarstvu, s pozicija tog ministarstva dobio oko tri milijuna kuna, kojima se subvencioniraju kamate na kredite malim i srednjim poduzetnicima. Maras tvrdi da njegovo ministarstvo i porezni obveznici imaju pravo znati kako je potrošen taj novac. Dolazak Marasovih „istražitelja“ jučer su nam potvrdili i u HBOR-u.

„Mi smo u kontroli namjenskog trošenja sredstava i želimo da nakon 20-ak godina jedna institucija posjeti i vidi kako iznutra funkcionira sustav dodjele kredita. Želimo provjeriti jesu li procedure transparentne i troše li se sredstva namjenski i transparentno. Čudno je da u ovih 20 godina Revizija nije posjetila instituciju koja je dodijelila 120 milijardi kuna kredita“, poručio je Maras.

NIJE SE POJAVILO SEDAM MINISTARA Današnja sjednica Vlade trajala 11 minuta!

Dodao je kako je i ranije upozoravao da nije „najsretniji procedurama i transparentnošću dodjele nekih kredita“. Ipak, danas nije htio prognozirati kakvi bi mogli biti rezultati nadzora njegova financijskog CSI-ja.

LINIĆ 'Očito da mi o dugu volimo pričati samo napamet, ali ne i odgovorno'

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić najavio je danas da će razgovori u Vladi o rebalansu proračuna početi za sedam dana, te naglasio da Vlada drži pod kontrolom državne financije unatoč mogućnosti da će se teže zaduživati na međunarodnom financijskom tržištu.

"Već za sedam dana, i danas", odgovorio je Linić novinarima uoči sjednice na pitanje kada će s kolegama početi razgovore o rebalansu proračuna. Ipak, nije kazao koliki će biti rezovi. "Vidjet ćemo", kratko je rekao.

Novinare je zanimao i njegov stav o procjeni Hrvatske narodne banke da će se na uvjete inozemnog financiranja hrvatskoga gospodarstva u sljedećem razdoblju nepovoljno odraziti povećanje premije osiguranja od kreditnog rizika za Hrvatsku.

Linić je odgovorio kako se država upravo zbog dosta problematičnog stanja na međunarodnom financijskom tržištu zadužila već u studenome prošle godine te time "riješila prvih šest mjeseci" ove godine.

"A do tada ćemo vidjeti, imat ćemo proceduru usklađenja prekomjernog deficita, a vidjet ćemo i kakvo će biti stanje na tržištima", dodao je i naglasio da Vlada "sve drži pod kontrolom" te da nitko ne treba brinuti.

Vlada je na inozemnom tržištu 19. studenoga izdala 10-godišnju obveznicu u vrijednosti 1,75 milijardi dolara, uz prinos od 6,2 posto, s dospijećem na naplatu 26. siječnja 2024.

Iz Vlade su još krajem prošle godine najavili da se rebalans ovogodišnjeg proračuna može očekivati do kraja ožujka.

Linić je danas ponovio da Vlada mora pronaći mjere kojima će pod kontrolu staviti vrlo visoki javni dug i još uvijek visoki deficit te ponovno napao sve one "koji su neodgovorno smatrali da mogu trošiti i zaduživati se", a koji su, ustvrdio je, jednakog stava i danas.

"Posljedice su sada te koje Vlada Zorana Milanovića rješava“, istakao je Linić.

"Smatraju da se i nadalje možemo zaduživati za otplatu autocesta, probleme u željeznici, a ne shvaćaju da su privatizacije i dobivanje novca za gotove autoceste nešto što je također rješenje za smanjenje duga. Očito da mi o dugu volimo pričati samo napamet, ali ne i odgovorno", ustvrdio je. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:42