'VLADA SMANJILA OPTEREĆENJE'

Maras: 'Uvođenjem reda u poduzetništvo stvaramo jednake uvjete za sve'

Gordan Maras je kazao da ne sumnja da će doći do otpora prilikom saniranja stanja i uvođenja reda u financijski sustav.
Varazdin, 260612.Ministar poduzetnistva Gordan Maras posjetio je Ivanec i tom prilikom obisao gradiliste buduce tvornice za proizvodnju elektromotora, generatora i transformatora HEW Ivanec d.o.o. u Poduzetnickoj zoni Ivanec.Na slici: ministar Maras.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Željko Hajdinjak / CROPIX

- Država je u razdoblju od 2002. do 2010. godine od ukupno 67 milijardi kuna državnih potpora za razvoj ključnih gospodarskih sektora, malom i srednjem poduzetništvu te obrtu dodijelila svega 996 milijuna kuna, što je precizno govori da malo gospodarstvo nije bilo među prioritetima vladinih ekonomskih politika, iako se na riječima tvrdilo suprotno - izjavio je u srijedu ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras prilikom predstavljanja Izvješća o učinku pristupanja Hrvatske EU na malo i srednje poduzetništvo te Izvješća opervatorija malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj.

Dodao je da je Vlada smanjila opterećenje poduzetnicima, ali da ne sumnja da će doći do otpora prilikom saniranja stanja i uvođenja reda u financijski sustav.

- Vjerujem da će doći do prozivanja kako Vlada vodi antipoduzetničku politiku, iako uvođenjem reda stvaramo jednake uvjete za sve - kazao je Maras.

Koliko je ovaj sektor bitan za hrvatsko gospodarstvo govori i podatak da je na kraju 2010. godine u preko 168 tisuća malih i srednjih poduzeća i obrta bilo zaposleno gotovo 700.000 radnika, ili 50 posto svih zaposlenih u Hrvatskoj.

Paul Vandoren, šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj kazao je da će pristupanje Hrvatske EU dugoročno pozitivno djelovati na malo i srednje poduzetništvo, pozvavši Vladu da ukloni prepreke ulaganjima i izjednači domaće i strane ulagače.

Upravo studija o učincima pristupanja Hrvatske u EU na malo i srednje poduzetništvo pokazuje da će nesigurnosti u tom sektoru potrajati neko vrijeme, a posljedice pristupanja osjećat će progresivno i većinom srednjoročno. Uprskos tome, i uz uvjet da ostali uvjeti ostanu nepromijenjeni, učinci pristupanja trebali bi za veliku većinu malog i srednjeg poduzetništva biti neutralni ili pozitivni, navodi se u izvješću. Pozitivne učinke u kratkoročnom i srednjoročnom razdoblju trebali bi osjetiti izvoznici, sektor prometa, poslovnih savjetovanja i vjerojatno turizam. Prerađivačka industrija, posebice industrija hrane i pića osjetit će negativne učinke, osim ako već ne izvoze na tržište EU.

U studiji se stoga navodi da će biti potrebne mjere političke potpore s ciljem povećanja obujma malog i srednjeg poduzetništva koji bi imao koristi od novih mogućnosti stvorenih članstvom u EU te smanjenja pritiska koji će nastati za hrvatska mala i srednja poduzeća radi snažnije konkurencije na hrvatskom tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:43