PODUZETNIČKI IMPULS

Maras: 'Vlada će izdvojiti 730 milijuna kuna u program poticanja poduzetništva i obrta'

 Goran Mehkek / CROPIX

Za Poduzetnički impuls, program poticanja poduzetništva i obrta, Vlada će u ovoj godini izdvojiti oko 730,6 milijuna kuna, ili gotovo dvostruko više nego prošle godine. Podatak je to iz prijedloga Poduzetničkog impulsa za ovu godinu, kojeg su Banski dvori usvojili danas.

Ciljevi Poduzetničkog impulsa za 2013. su, istakao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, pojednostavljenje i ubrzanje procedura, stvaranje jeftinijih izvora financiranja i razvoj poduzetničke infrastrukture, kao i poticanj udruživanja u zadruge i umrežavanja u klastere. Želja je Vlade da u ovoj godini bude naglasak na manjem broj potpora, koje će imati veću dodanu vrijednost, a javni će pozivi biti otvoreni do iskorištenja pkaniranih sredstava.

Milanović: 'Zakon o investicijama je dobar! Zašto bismo htjeli rasprodati Hrvatsku?'

Za sustav potpora unutar Poduzetničkog impulsa u ovoj će godini biti izdvojeno 186,9 milijuna kuna. U foksusu potpora naći će se razvoj mikro-poduzetništva i obrta, jačanje poslovne konkurentnosti, razvoj poduzetničke infrastrukture i obrazovanje za poduzetništvo. Za programe financiranja malog i srednjeg poduzetništva i obrta u ovogodišnjem je programu, pak, izdvojeno oko 461,5 milijuna kuna, od čega 380 milijuna ide fodnovima za gospodarsku suradnju.

„Samo razvoj poduzetništva može pridonijeti uspjehu našega gospodarstva“, zaključio je Maras.

Inače, lani je u sklopu Poduzetničkog impulsa zaprimljeno 11.213 zahtjeva, a odobreno je 2.464 potpora. Prosječan iznos potpore iznosio je 68.685 kuna. Očekuje se da je preko Poduzetničkog impulsa otvoreno 3000 novih radnih mjesta.

Jakovina: 'Poticat ćemo potrošnju voća u školama'

Država će poticati potrošnju voća u školama, odlučila je danas Vlada, donijevši zaključak o provedbi Sheme školskog voća za razdoblje od 1. kolovoza ove do 31. srpnja sljedeće godine.

Za te je svrhe, istakao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, na proračusnkim pozicijama njegova ministarstva u ovoj godini izdvojeno gotovo 2,6 milijuna kuna. U sljedećoj i 2015. godini za školsko će voće država u proračunu izdvojiti oko 10,4 milijuna kuna. Ovaj je program na tragu sličnih programa u EU.

„Ovo je mjera koja bi trebala pridonijeti povećanju potrošnje voća kod djece“, zaključio je Jakovina.

Bizovačke toplice idu na prodaju po početnoj cijeni od jedne kune

Vlada je donijela odluku o prodaji Bizovačkih toplica po početnoj cijeni od jedne kune.

Sukladno odluci Banskih dvora, AUDIO će uputiti poziv četvorici ponuditelja koji su poslali pismo namjere za kupnju Bizovačkih toplica da podnesu obvezujuće ponude. Na bubnju je 86.785 dionica Bizovačkih toplica, čija je nominalna vrijednost 1.500 kuna po dionici, a ukupna nominjalna vroijednost 130,18 milijuna kuna.

Ovo je deseti pokušaj države da kupi Bizovačke toplice. Tvrtka je, objasnio je potpredsjednik Vlade Neven Mimica, prezadužena, nelikvidna i već joj je dulje vrijeme blokiran žiro račun. Ukratko, ima ispunjene uvjete za otvaranje stečaja, pa je ovo možda i posljednja prilika da se spasi tvrtka i 143 radnih mjesta u njoj.

Vlada kreće u sanaciju Studentskog centra

Zagrebački Studentski centar ide u sanaciju, odlučila je danas Vlada.

„Studentski centar već godinama posluje s gubitkom, a od 2009. je kontinuirano u gubicima“, ocijenio je ministar obrazovanja Željko Jovanović, dodavši da su nepodmirene obveze nekad kultnog SC-a do kraja prošle godine narasle na 121 milijun kuna.

Slični problemi, dodao je Jovanovnić, muče i druge studenstske centre u zemlji, no zagrebački slučaj je specifičan i po tome što se godinama nisu mijenjale cijene prehrane i smještaja. Tako, primjerice, studentski obrok već godinama u prosjeku stoji 16,70 kuna. Unatoč tome, SC je povećavao broj zaposlenih, kojih je sada 1016.

„Sadašnja uprava nije u stanju osigurati financijsku konsolidaciju i restrukturiranje SC-a“, zaključio je Jovanović.

Odluku Vlade podržala je i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, no dodala je kako „SC treba vidjeti kao potencijal razvoja, a ne trošak“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 18:03