VERBALNA PALJBA

MARASOVIĆ NAPAO DON GRUBIŠIĆA 'Neka si osnuje svoju crkvu i vodi politiku ispred nje!'

HDZ-ovac Dujomir Marasović sasuo je u Saboru niz optužbi na račun nezavisnog zastupnika Ivana Grubišića, koji je predložio da se ugovori države s Katoličkom crkvom revidiraju.
 Paun Paunović/CROPIX

ZAGREB - Vladajućim strankama i Hrvatskim laburistima uglavnom je prihvatljiva inicijativa nezavisnog saborskog zastupnika Ivana Grubišića o reviziji ugovora između Hrvatske i Svete stolice zbog teške gospodarske situacije, a od oporbe HDSSB ocjenjuje da je riječ o "ideološkoj raspravi", dok HDZ-ov Dujomir Marasović poručuje kako je suglasan da Katolička crkva plaća porez samo ako država prestane izdvajati novac za udruge.

Mora postojati volja obiju strana da se ti ugovori izmijene. Ako Vatikan pokaže razumijevanje za stanje u Hrvatskoj, a možda bi to mogao ako ga na to upozori Katolička crkva, onda će Vlada objeručke prihvatiti takvu ponudu, no jednostrano ne može mijenjati ugovor, rekao je Hini potpredsjednik Hrvatskog sabora Nenad Stazić (SDP). Dodao je i kako je riječ o međunarodnim ugovorima koji se moraju poštivati.

Za HNS-ovog Srđana Gjurkovića inicijativa o reviziji ugovora je legitimna i dobra te poručuje kako je on "apsolutno za".

Ako ugovori opterećuju proračun legitimno je pokretanje inicijative za njihovu promjenu, rekao je Gjurković napominjući, međutim, da u toj priči postoje dvije strane. Da bi se otvorili razgovori netko mora pokrenuti inicijativu, poručuje Gjurković.

Dok ugovori postoje svaka ugovorna strana ih se mora pridržavati, ustvrdio je laburist Dragutin Lesar dodajući, međutim, da se u odnosu na vrijeme kadu su oni potpisivani, mnogo toga u gospodarskoj i socijalnoj slici Hrvatske promijenilo. Vlada bi stoga, mišljenja je Lesar, trebala Svetoj stolici poslati inicijativu o razgovorima na temu sva četiri ugovora.

DON IVAN GRUBIŠIĆ: 'Crkve se oblažu oniksom, a narod kopa po kantama. To je nedopustivo!'

Dujomir Marasović (HDZ) pristao bi da Crkva plaća porez uz uvjet da se iz njegove plaće ne izdvaja, bez njegove suglasnosti, za različite udruge. "Ne može tako da država ne daje Crkvi, ali daje udrugama koje istražuju koliko stonoge imaju nogu", kaže on.

Država, ističe Marasović, daje godišnje 1,7 milijardi kuna, a lokalna uprava i samouprava još milijardu i pol kuna za udruge. U tom smislu, ono što država daje za Crkvu je gotovo ništa.

"Kolega Grubišić se davno odmetnuo iz krila Katoličke crkve i odavno ga je hijerahija Crkve trebala razriješiti dužnosti, pa neka osnuje svoju crkvu i vodi politiku ispred te crkve“, rekao je Marasović.

Grubišića je optužio i da je sa svojom akademskom udrugom uzurpirao cijelu tvrđavu Gripe da mu služi kao privatni prostor za širenje političke propagande i nekih novih pogleda na vjeru.

Za Boru Grubišića (HDSSB) inicijativa njegovog prezimenjaka i nezavisnog saborskog zastupnika samo je još jedna ideološka rasprava.

"To mi izgleda kao još jedna ideološka rasprava koju nameće ova Vlada preko svojih pijuna, poput ćirilice, spolnog odgoja i tako dalje. A u tu svrhu je iskorišten i don Ivan Grubišić", rekao je HDSSB-ovac Grubišić.

Ugovori su ugovori, oni su dvostrano sklopljeni i ne mogu se mijenjati voljom jedne strane, naglasio je dodavši da se o tom pitanju može raspravljati kada ga Vlada pokrene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:22