EU PROJEKT

MARATONSKA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA URODILA PLODOM Grad Rijeka digao kredit od 44 milijuna kako bi završio uređenja Palače Šećerane i broda Galeb

Brod Galeb
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Gradsko vijeće Rijeke u ponedjeljak je odlučilo kreditno zadužiti grad za 44 milijuna kuna, za dovršetak uređenja Palače Šećerane i broda Galeb u sklopu zajedničkog EU projekta "Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“.

O tom zaduženju, kojim grad pokriva vlastito učešće u projektu, raspravljalo se na maratonskoj sjednici 11. srpnja i njenom nastavku 24. srpnja, ali se nije i glasovalo, pa se na današnjoj sjednici samo glasovalo. Kreditno zaduženje prihvatilo je 18 vijećnika vladajuće koalicije i trojica vijećnika Liste za Rijeku, a protiv su bili vijećnici HDZ-a, Akcije mladih, Živog zida, Mosta, Hrvoje Burić iz Nezavisne liste Bura i nezavisni Marinko Koljanin.

I u nastavku sjednice raspravljalo se o financiranju preinake broda Galeb, odnosno o nadoknadi razlike od 16.6 milijuna kuna između niže ponude za radove dvije ponude prihvaćene na javnom natječaju, te procijenjene vrijednosti grada kao naručitelja.

Gradonačelnik Vojko Obersnel obrazložio je da je bilo nužno pronaći model kako nadoknaditi tu razliku, a rješenje je pronađeno u prenamjeni dijela iznosa za uređenje T-objekta za zgradu Gradske knjižnice Rijeka te Ciglenog objekta za buduću Dječju kuću u sklopu kompleksa Benčić.

Pojasnio je kako je za projekt uređenja ova dva objekta i energetske obnove niza zgrada osnovnih škola i dječjih vrtića odobreno kreditno zaduženje grada od 123,6 milijuna kuna, a ponude za uređenje Gradske knjižnice i Dječje kuće bile su manje od planiranih za 12 milijuna kuna. Uz to, Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata odobrio je 10 milijuna kuna za sufinanciranje vlastite komponente u projektu, koji obuhvaća oba objekta, pa je predloženo da se 16,6 milijuna kuna iz tog iznosa prenamjeni za obnovu broda Galeb.

Ivona Milinović kazala je da HDZ neće glasovati za ovaj transfer, istaknuvši da se ovako velikim ulaganjima u obnovu broda Galeb ne protive zbog ideoloških, nego "zdravorazumskih razloga".

Petra Mandić iz Mosta ustvrdila je da se tim iznosom može izgraditi dječji vrtić u kojem bi bila smještena sva sada neupisana djeca u Rijeci, dok je Tihomir Čordašev (Akcija mladih) ocijenio kako se ovim ulaganjem "bezveze" gubi gradski novac i dodatno ulaže u nova opterećenja, jer će godišnje održavanja broda biti najmanje pet milijuna kuna, što nije uračunato u ove troškove obnove.

Povremeno oštra rasprava - u kojoj su Josip Kukuljan i Hrvoje Burić dobili opomene s oduzimanjem riječi, a gradonačelnik Obersnel je, prema tvrdnji vijećnice Milinović, pokazao "srednji prst" vijećniku Josipu Kukuljanu, nakon verbalne razmirice i dalje traje.

Na natječaj za preuređenje u muzej broda Galeb, koji je bio školski brod Jugoslavenske ratne mornarice, pristigle su dvije ponude - tvrtke Dalmont od 46,9 milijuna kuna i Brodogradilišta Viktor Lenac od 60,6 milijuna, Brod Galeb planira se obnoviti i prenamijeniti dijelom za muzej, a dijelom za ugostiteljsko-smještajnu namjenu u projektu "Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine".

Kao posljednja točka ove sjednice Gradskog vijeća uvrštena je rasprava o prijedlogu 15 vijećnika za raspisivanjem lokalnog referenduma o raskidanju svih ugovora koji obvezuju grad na financiranje troškova rekonsktrukcije i opremanja broda Galeb. Taj prijedlog podnijeli su vijećnici oporbe neposredno prije sjednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2022 04:26