MINISTAR DRŽAVNE IMOVINE

Marić: Imovina mora služiti onima koji žive uz nju

Goran Marić
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

U posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji u srijedu je boravio ministar državne imovine Goran Marić koji je s županom Božom Galićem te gradonačelnicma i načelnicima vukovarsko-srijemskih gradova i općina razgovarao o načinima brže aktivacije državne imovine poručivši kako je "filozofski i politički" pristup Ministarstva da imovina mora služiti onima koji žive uz nju.

"Aktivacijom državne imovine na području Vukovarsko-srijemske županije želimo pomoći ovome kraju u bržem razvoju i reanimaciji života", kazao je ministar Goran Marić, rekavši kako će se primjenom novog zakona o upravljanju državnom imovinom riješiti najmanje jedna trećina svih predmeta koji se odnose na gradove i općine. Riječ je o "jasnom, nedvosmislenom i životnom" zakonu kojim "ex lege" jedinice lokalne samouprave postaju vlasnici mnogih nekretnina na svom području, kazao je.

Po njegovim riječima, trenutačno je u vlasništvu države na desetke tisuća nekretnina u Republici Hrvatskoj, a kada bi se aktiviralo samo 10 posto nekretnina državni proračun bi bio "puno, puno veći". Marić je također ustvrdio kako je ukupna vrijednost kojom upravlja Ministarstvo državne imovine neprocijenjena jer još uvijek ima nekretnina od po jednu kunu zato što nikada nije izvršena procjena, niti očevid tih nekretnina.

"Nažalost, u učinkovitom djelovanju onemogućeni smo i drugim zakonima", upozorio je Marić.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić izrazio je zadovoljstvo razgovorom s ministrom Goranom Marićem rekavši kako Vukovarsko-srijemska županija puno očekuje od primjene novog zakona o upravljanju državnom imovinom.

Tijekom sastanka potpisani su i ugovori o darovanju Gradu Vukovaru objekta nekadašnjeg Radničkog doma u koji vukovarske gradske vlasti nakon obnove namjeravaju preseliti Veleučilište Lavoslava Ružičke, a Gradu Otoku zemljišta za gradnju bioekološkog znanstvenog centra.

Prijedlog novoga zakona nalazi se u saborskoj proceduri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2022 16:09