VESNA VUČEMILOVIĆ

‘Marić je bio sjajan ministar, ali nitko nije nezamjenjiv. Rasprava o pobačaju? Jeftino politikanstvo‘

‘Hrvatski suverenisti nisu protiv uvođenja eura, ali smatramo da trenutak u kojem se to radi nije dobar‘, kaže Vučemilović

Vesna Vučemilović

 Damjan Tadic/Cropix

Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista gostovala je na televiziji N1 i komentirala pristupanje Hrvatske eurozoni.

“Nisu samo Hrvatski suverenisti bili protiv uvođenja eura. Krenuli smo i u prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma jer mislimo da je to važno. Nismo protiv uvođenja eura, ali smatramo da trenutak u kojem se to radi nije dobar. Smatramo i da se situacija dodatno zakomplicirala inflacijom”, rekla je Vučemilović.

Kaže da trenutno bilježimo inflaciju koja nije jednaka u svim državama članicama EU.

“ECB i dalje nije reagirala, a govori se o nekakvim selektivnim mjerama. Stopa inflacije je potpuno drugačija u Francuskoj u odnosu na Baltičke zemlje. Čim ECB najavljuje dizanje kamatnih stopa, automatski je poraslo i zaduživanje”, rekla je.

Kako navodi, trenutak u kojem se uvodi euro je pogrešan.

“Uvođenjem eura će se obvezna pričuva banaka smanjiti s 9 na 1 posto. To će osloboditi dodatne 33 milijarde kuna koje će ući u sustav”, rekla je.

Komentirala je izjednačenje vrijednosti američkog dolara i eura.

“To govori o stanju u eurozoni i europskim ekonomijama. Sve ove sankcije imaju utjecaja i na europsko gospodarstvo. Sve se to i nama obija o glavu”, navodi Vučemilović.

Kaže da Hrvatska mora ponašati suverenistički kada je riječ o energentima.

“Još uvijek imamo svoje sirove nafte koja je prebačena u mađarske rafinerije. Ako Nijemci mogu govoriti o tome da će njihove termoelektrane raditi na ugljen, zašto ne bi i Hrvatska? O tome mora odlučiti Vlada i ministar Filipović”, rekla je.

Komentirala je mogućnost ulaska u recesiju.

“Mislim da smo lagano krenuli u tom smjeru. Kada FED krene dizati kamatne stope, recesija je u principu na vratima. Doći će u Europu, pa i kod nas, iako malo kasnije”, rekla je.

Osvrnula se na ostavku ministra financija Zdravka Marića.

“To je njegova osobna odluka. Kada dođete na takvu poziciju, morate imati na umu da nitko nije nezamjenjiv, pa tako niti ministar Marić. Iako je on bio jedan od najistaknutijih članova Vlade. Bio je sjajan ministar, pogotovo u usporedbi s Ivanom Paladinom, koji nije niti trebao biti ministar”, rekla je Vučemilović.

Osvrnula se i na raspravu o pobačaju.

“To je regulirano zakonom i zakon je takav kakav je. Ljevica sada tim jeftinim politikanstvom stječe političke bodove. To su ozbiljne teme o kojoj treba govoriti struka”, rekla je.

Zastupnici će na inicijativu Suverenista idući tjedan u Saboru raspraviti o povjerenju ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu. Kako kaže Vučemilović, mnogo mu toga zamjeraju.

“Zamjeramo mu puno toga. Od manjka reakcije na izjave gospodina Biščevića, toga da nismo napravili ništa vezano uz BiH i izborni zakon. Ništa se tu nije promijenilo. Smatramo da u ovako zahtjevnim vremenima Grlić Radman ne obavlja svoj posao kvalitetno”, rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2022 11:12