RAZDOBLJE HLAĐENJA

Marić je podnio ostavku, što sada? U ovom trenutku ostaje mu samo jedna opcija...

Bivši ministar financija poprilično je ograničen odredbama Zakona o sprečavanju sukoba interesa

Zdravko Marić

 Damir Krajac/Cropix

Kada je riječ o njegovoj daljnjoj karijeri, Zdravko Marić je poprilično ograničen odredbama Zakona o sprečavanju sukoba interesa, osim ako ne misli nastaviti raditi negdje u inozemstvu.

Prema tom zakonu, članku 18., dužnosnici ne mogu biti članovi uprave ili upravnih odbora i nadzornih odbora trgovačkih društava, upravnih vijeća ustanova odnosno nadzornih odbora izvanproračunskih fondova, niti mogu obavljati poslove upravljanja u poslovnim subjektima. Ovo ograničenje traje još godinu dana nakon odlaska s dužnosti, u takozvanom razdoblju hlađenja.

Prema članku 23., stavku 1, obveznici ne smiju prihvatiti imenovanje na upravljačke funkcije u pravnoj osobi s kojom je tijelo javne vlasti u kojem je obveznik obnašao dužnost za vrijeme obnašanja dužnosti bila u poslovnom odnosu ili su nad njom obavljali nadzorne funkcije, a nije drukčije propisano posebnim zakonom. To se ograničenje primjenjuje 18 mjeseci nakon prestanka obavljanja dužnosti.

A prema istom članku, stavku 2, obveznici koji prema posebnim zakonima uživaju pravo na naknadu plaće nakon prestanka dužnosti ne smiju stupiti u radni odnos u pravnoj osobi ako je ona bila u poslovnom odnosu s tijelom javne vlasti u kojem je obveznik obnašao dužnost godinu dana.

No, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa može dati suglasnost za imenovanje, izbor ili sklapanje ugovora ako iz okolnosti konkretnog slučaja proizlazi da ne postoji sukob interesa te će ga o suglasnosti obavijestiti u roku od 15 dana od dana zaprimanja zahtjeva obveznika. To vrijedi samo u odnosu na članak 23., stavke 1 i 2.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 02:08