NEDOPUŠTENI DAR

Marić kažnjen jer je prihvatio ponudu hotela i boravio u luksuznijem apartmanu. I ministar Piletić bio u sukobu interesa

Odluku o tome da je bivši ministar bio u sukobu interesa Povjerenstvo je donijelo većinom glasova

Zdravko Marić

 Ranko Suvar/CROPIX

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo je u petak bivšeg ministra financija Zdravka Marića s 6000 kuna zbog primanja nedopuštenog dara od lošinjskih hotela Jadranke d.o.o u vlasništvu osoba bliskim ruskom kapitalu.

Marić je u luksuznom apartmanu hotela Bellevue, koji je u sastavu hotelske grupacije Jadranka d.o.o, boravio sa suprugom i dvoje djece od 21. do 25. lipnja 2019.

U postupku je utvrđeno da je tadašnji ministar rezervirao sobu čija je cijena iznosila 470 eura za noćenje s doručkom, a uprava hotela mu je na vlastitu inicijativu za taj iznos dodijelila apartman četiri kategorije luksuzniji, u kojem je noćenje s doručkom u tome razdoblju iznosilo 1209 eura, na što je ministar pristao.

Dakle, uprava Jadranka hotela dodijelila je Mariću i njegovoj obitelji apartman koji je gotovo 800 eura po noćenju od sobe koju je Marić rezervirao. Na kraju boravka Marić je, kako stoji u očitovanju hotela Bellevue poslanom Povjerenstvu i priloženom računu, boravak platio u gotovini i to u iznosu od 10.807 kuna.

Samo tri mjeseca ranije, Nadzorni odbor HBOR-a, na čijem čelu je po funkciji bio ministar Marić, odobrio je odluku u korist jedne od tvrtki iz sastava Jadranka hoteli d.o.o.

Lošinjsko turističko poduzeće u pisanom očitovanju nastojalo je uvjeriti Povjerenstvo da je dodjela smještaja bolje kategorije od one koju su gosti rezervirali njihova uobičajena praksa te da su u lipnju 2019. u 84 slučaja gostima dodijelili bolju sobu od one koju su rezervirali.

Međutim, Povjerenstvo je utvrdilo da su gosti u tim slučajevima dobili sobe za jednu kategoriju bolje od one koje su rezervirali, dok je Marić prihvatio smještaj čak četiri kategorije bolji od onoga koji je rezervirao.

Povjerenstvo je utvrdilo da je bivši ministar i šef NO HBOR-a morao znati da ga takva ponuda dovodi u odnos ovisnosti prema Jadranka hotelima u eventualnim budućim odlukama i odbiti je.

Odluku o tome da je bivši ministar bio u sukobu interesa Povjerenstvo je donijelo većinom glasova.

Povjerenstvo je jednoglasno utvrdilo i da je ministar rada, mirovinskog sustava i socijalne politike, Marin Piletić, bio u sukobu interesa i kaznilo ga s 4000 kuna.

Piletić je povrijedio zakon jer je u travnju ove godine, kad je Sabor glasao o njegovu izboru za ministarsku dužnost, kao saborski zastupnik glasao za vlastiti izbor. Piletić se, utvrdilo je Povjerenstvo, bio dužan izuzeti iz glasovanja. Obveza je dužnosnika izuzeti se iz odluka koje utječu na njegov osobni poslovni interes ili interes s njim povezanih osoba. Piletić je u očitovanju Povjerenstvu, međutim, ustvrdio da je bio u pravu kad je glasao za svoj izbor za ministra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:53