MINISTAR FINANCIJA

Marić: ‘Na Vladi ćemo izglasati povećanje minimalne plaće. Detalje će otkriti premijer‘

Proračun je u potpunosti stavljan u službu očuvanja zdravlja, ljudskih života i radnih mjesta u gospodarstvu, kazao je ministar
 Damjan Tadic/Cropix

Ministar financija Zdravko Marić gostovao je u RTL-u Danas. Na pitanje mogu li sindikati računati na božićnicu i na povećanje plaća od siječnja, Marić je kazao kako je danas bio inicijalni sastanak, ali se nije govorilo o konkretnim detaljima.

- Samo smo najavili da bi izašli s jednim prijedlogom u idućim danima po pitanju dinamike. Obveza naša je povećati osnovicu s 1.1. S obzirom na okolnosti ići ćemo s prijedlogom sindikatima. Nema smanjivanja, ali je moguća odgoda. Pa ćemo dalje razgovarati - kazao je.

- Što se tiče božićnice, to je bio prijedlog sindikata još tamo u lipnju da o tome razgovaramo u ovom dijelu godine i sada to stavljamo na stol - dodao je Marić.

Kazao je kako danas s njegove strane nije došao prijedlog o neisplati te da se govorilo o tome da se samo otvore pregovori.

Premijer Andrej Plenković je u svojoj ranijoj izjavi nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a kazao kako će božićnica biti, a Marić je to potvrdio.

- Teme naših razgovora sa sindikatima su osnovica i na njihovo inzistiranje još u šestom mjesecu božićnica. I to smo stavili na stol. O božićnici danas nismo mnogo razgovarali. Više smo govorili načelno o situaciji po pojedinim javnim i državnim službama. Mi smo svjesni svega ovoga i okolnosti. Drago mi je da ni u svibnju, a ni sada ne govorimo o smanjivanju plaća, ali opet da prilagodimo dinamiku povećanja okolnostima i mogućnostima proračuna i svih nas skupa - kazao je.

Na pitanje tko će biti glavni gubitnici sutra na sjednici Vlade kada se bude predstavljao rebalans proračuna, Marić je kazao da su gubitnici svi zbog covida i recesije, a dobitnici su svi proračunski korisnici.

- Proračun je u potpunosti stavljan u službu očuvanja zdravlja, ljudskih života i radnih mjesta u gospodarstvu i državnoj upravi. - kazao je.

Garantira i da se mirovine i plaće u javnoj službi neće dirati.

- Jamčio sam i prije, a to ću činiti i dalje. Poglavito zbog naših umirovljenika moramo slati takve jasne, umirujuće i nedvosmislene poruke da mirovine niti jesu niti će biti pod znakom pitanja - kazao je.

Na pitanje što će biti s plaćama u javnom sektoru, Marić je za RTL kazao da se će se razgovarati o dinamici povećanja u idućoj godini.

- Naravno da vodimo brigu o tome. Ključno je bilo osigurati likvidnost, a to smo za ovu godinu osigurali, a isto tako gledamo i prema idućoj - kazao je ministar.

Na pitanje znače li riječi premijera Plenkovića da ćemo ovu godinu staviti u zagrade s aspekta javnih financija, a da je 2021. godina tranzicije, zapravo da se neće moći računati na ozbiljnije reforme i rezove, Marić je kazao da su premijerove riječi točno, ali da će raditi baš suprotno.

- Ove godine je na snazi suspenzija fiskalnih pravila. 8 posto deficit ili 29 milijardi kuna je jasno. Povećanje jednokratno javnog duga. No, već ćete u proračunu za sljedeću godinu vidjeti nama je ciljana razina deficita 2,9. Naravno da smo predvidjeli i određene scenarije po pitanju daljnjih mjera vezano za poreze, znate da smo najavili neke porezne izmjene. Proračun je, kao i ove godine, spreman na reagiranje ako dođe do daljnjeg pogoršanja ovih okolnosti. Ako se pogleda projekcije za sljedeću godinu. Predominantno su, nažalost, i dalje negativni rizici. No, godina tranzicije, na koju je između ostalog mislio premijer, podrazumijeva početak korištenja sredstava EU Nove generacije. A za korištenje tih sredstava preduvjet su te reforme i investicije - kazao je.

Marić je kazao i da će se sutra na sjednici Vlade biti izglasano povećanje iznosa minimalne plaće te da će detalje priopćiti premijer Plenković.

Na pitanje može li Hrvatska izdržati još jedan lockdown, Marić je kazao da moramo ako do toga dođe.

- Nadam se i vjerujem da do toga neće doći u potpunosti. Vidjeli smo kakvi su efekti onih mjera u mjesec i nešto dana. Pratimo razvoj događaja i u okruženju i u drugim zemljama. Maloprije je bila izjava kancelarke Merkel, a vidimo i situaciju kod nas. Stožer radi punom parom, cijeli zdravstveni sustav i svi koji su u to uključeni rade punom parom. No svi smo svjesni da gospodarstvo, ako zakočimo, imamo još veće dodatne probleme - kazao je.

- Ali opet ponavljam, nadam se i vjerujem da do toga neće doći - dodao je.

- Moramo, kao što smo bili i u ožujku, biti spremni reagirati adekvatno i pravovremeno za spašavanje radnih mjesta. Situacija je i dalje izazovna. Gledajući unutra sedam mjeseci, uspjeli smo očuvati zaposlenost, nije došlo do povećanja nezaposlenosti u toj mjeri, proračun smo u potpunosti stavili u tu funkciju, za razliku od one prijašnje krize. No, zbog negativnih rizika mi svi skupa moramo biti spremni, zato smo u konačnici i plaćeni od strane poreznih obveznika - kazao je Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2023 05:17