MINISTAR FINANCIJA

Marić: ‘Ne bježimo od toga da hoćemo i moramo podmiriti dug veledrogerijama‘

Ministar Marić je istaknuo kako duboko vjeruje kako neće doći do obustave, odnosno do nestašice lijekova
Ministar Zdravko Marić
 Damjan Tadić/Cropix

Zdravko Marić, ministar financija gostovao je u Dnevniku HTV-a i govorio dugu veledrogerija, BDP-u i gospodarskim mjerama.

Govorio je o dugu veledrogerija te rekao kako 300 milijuna kuna koje će se platiti u okviru preraspodjele i prije rebalansa, planira se provesti do kraja ovog tjedna.

- U rebalansu će biti nešto izdašniji iznos kada cijelu priču na neki način zatvorimo. Rebalans bi trebao biti sljedeći tjedan na sjednici Vlade, nakon toga u Hrvatskom saboru izglasavanje, tu smo već na kraju prve polovice studenog, rekao je Marić.

Zdravko Marić je rekao kako će se s ovih 300 milijuna kuna barem koliko-toliko ublažiti efekti.

Potrebna temeljita reforma

- Međutim, dug prema veledrogerijama je gotovo 5 milijardi kuna, a dug ukupnog zdravstva je preko 10 milijardi. Ne bježimo od toga da hoćemo i moramo podmiriti. Treba prevenirati i spriječiti na nove obveze nastaju, rekao je Marić.

- Iz tih brojki vidimo da je dug prema drogerijama te da općenito problematika lijekova i sanitetskog materijala nije jedina. Treba napraviti temeljitu reformu zdravstvenog sustava, istaknuo je Marić.

Ministar Marić je istaknuo kako duboko vjeruje kako neće doći do obustave, odnosno do nestašice lijekova.

- Unatoč svim izazovima kojima smo izloženi da će zdravstveni sustav izdržati sve napore. U zdravstvenom sustavu nedostaje financijska održivost i tu će trebati staviti sve karte na stol, rekao je Marić za Dnevnik HTV-a.

Rebalans proračuna

- On podrazumijeva sve što je bilo u rebalansu i u petom mjesecu. Sva sredstva i mogućnosti koje imamo usmjerit ćemo u očuvanje radnih mjesta.Do sada smo platili 7 milijardi kuna potpore i očuvanju radnih mjesta. Puno je otišlo i na otpise poreznih davanja, tako i za zdravstveni sustav i na tom tragu će biti i ovaj rebalans, rekao je Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. siječanj 2023 11:42