REAKCIJA MINISTRA

Marić: ‘Neću otkriti ime prijatelja na čijoj sam jahti snimljen. Imam svoje principe‘

Unatoč tome što mi je rekao da javno kažem njegovo ime, ja to neću učiniti, rekao je ministar financija
Zdravko Marić
 Snimio čitatelj Jutarnjeg Lista

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ovog će tjedna odlučiti hoće li otvoriti predmet o slučaju ljetovanja ministra financija Zdravka Marića, a ministar je danas na konferenciji za medije pričao o boravku na prijateljevoj jahti, čije ime ni danas nije htio otkriti.

- Pojavila se tema o ljetovanju na jahti, no više sam vremena proveo na kopnu. Prije 2 ili 3 godine sam imao sličnu situaciju. Imali smo poziv prijatelja da odemo na poludnevni izlet. Dolazeći na rivu, vidio sam fotografa koji me iza štanda fotografirao i snimio. Mogao sam produžiti, ali otišao sam na brod. Nismo se ni okupali, a članak je već bio objavljen. Takva je situacija je bila i ovaj put. Prijatelj s kojim dijelim puno vrijednosti nas je pozvao i proveli smo neko vrijeme zajedno. Unatoč tome što mi je rekao da javno kažem njegovo ime, ja to neću učiniti. Svjestan sam da ćete vi novinari to htjeti otkriti. O njemu i njegovoj obitelji mogu reći da, što se tiče mog mandata, niti imaju kakav porezni dug, niti olakšica, niti kredit HBOR-a, niti bilo što drugo. Nikad se neću odreći svoje obitelji i prijatelja kao neki drugi. On nema poslova s poreznom upravom i HBOR-u, izjavio je Marić.

'Čitam da sam ruski špijun'

Kaže kako ima neke svoje principe i da zbog toga neće otkriti njegovo ime. Ako će Povjerenstvo to zatražiti, kaže kako će o tome razmisliti pa im dostaviti njegovo ime da mogu sve provjeriti.

- Kredit HBOR-a mislim da nije nikad imao, kao i kreditni dug, rekao je Marić.

- Razumijem da je ta tema tu, ali ostavit ću i vama da imate što činiti dok traje ova sezona kiselih krastavaca, rekao je novinarima i dodao da se privatno znaju dugi niz godina.

- Maloprije sam pročitao da sam ruski špijun, pa o čemu mi pričamo, kaže ministar dodajući da se dobro odmorio i da je spreman na sve izazove.

Ministar kaže da je sam kontaktirao Povjerenstvo zbog ovog slučaja.

- Zvao sam u Povjerenstvo kako bih zahvalio gospodinu Ivanjeku koji je korektno objasnio situaciju s obitelji i prijateljima i poklonima, rekao je Marić.

Uvjeren je da slučaj njegovog ljetovanja neće ugroziti Vladi, a na samom kraju presice je ipak rekao da će ime svog prijatelja dostaviti Povjerenstvu za sukob interesa.

Trošarine su uvijek aktualna tema

Marić kaže kako je u programu Vlade najavljeno snižavanje PDV-a na hranu kad se za to steknu uvjeti.

- Zbog pandemije to nije na stolu, ali razmišljamo o tome, kaže ministar dodajući da smanjenje stope PDV-a ne znači i smanjenje cijena i podsjeća na primjere u kojima tržište nije dopustilo pad cijena.

- Već sam rekao, inflacija je ona jedna zvijer koja, ako i pritaji se uvijek može lako probuditi. Nisu dobra iskustva s inflacijama, ali mislim da zadnjih 25 godina Hrvatska dobro upravlja tom situacijom, kaže.

- Kad gledamo potrošačku košaricu najviše trošimo na hranu, kaže ministar koji smatra da građane s pravom zanima mogućnost pada cijena hrane.

Na pitanje o smanjenju trošarina na gorivo, Marić kaže kako je “tema uvijek aktualna”.

- Ponovio bih da trošarinski sustav je tu da da svoj doprinos, ali uzevši u obzir sve izazove koje imamo, u ovom trenutku nema nekog velikog prostora za to, kaže.

'Proveli smo čitav niz reformi'

- Deveti, najkasnije deseti mjesec, kaže ministar na pitanje kada će stići sredstva za MPO.

- Sada kako stvari stoje, najvjerojatnije je da bi isplata bila jednokratna, kaže ministar dodajući da je najvažnije da se u to krenulo.

- Ako ne provedemo mjere, reforme i ono što smo predvidjeli u Nacionalnom programu, nema ni tog novca, govori ministar koji smatra da je “imperativ da Hrvatska omotincu iskoristi na najbolji mogući način”.

- Čitav je niz reformi i projekata koji su malo manje medijski interesantni, a koje smo već ispunili, govori ministar.

Prema njegovim riječima, početkom sljedeće godine sve što je napravljeno će se slati EU-u kako bi se vidjelo što je napravljeno.

- Kraj ove godine i do kraja iduće godine, ako ispunimo sve što smo predvidjeli, do sredine 2023. godine, Hrvatska će povući 46 posto, dakle polovicu cijele omotnice, kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:11