UOČI SJEDNICE VLADE

MARIĆ O IZRAELSKIM AVIONIMA 'Ako kupnja borbenih zrakoplova propadne, proračun se neće mijenjati, a novac za to neće se trošiti na nešto drugo'

 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak uoči Vladine sjednice da se državni proračun neće mijenjati ako ne dođe do isporuke izraelskih borbenih zrakoplova, a novac predviđen za kupovinu aviona neće se trošiti na ništa drugo.

Na novinarsko pitanje o tome kako će na proračun utjecati ako Hrvatska ne sklopi s Izraelom ugovor o kupnji borbenih aviona F - 16 Barak Marić je odgovorio kako se "ništa u smislu proračuna praktički ne mijenja".

Pri sastavljanju proračuna, kazao je Marić, pretpostavili smo da će se avioni plaćati u godišnjim anuitetima, odnosno da ćemo dio platiti avansno, a ostalo nakon isporuke zrakoplova u ratama.

Ako ne kupimo avione to neće imati utjecaj na proračun, jer prema europskoj metodologiji avansno plaćanje ne ulazi u izračun ukupnog proračuna, pojasnio je.

“Ako nema plaćanja onda nema ni potrebe da se ti novci osiguraju, ali ne utječu na ukupni rezultat dok god ne dođe do isporuke aviona”, rekao je i dodao da se novac namijenjen kupnji vojnih zrakoplova neće trošiti ni na što drugo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2022 02:33