MINISTAR FINANCIJA

Marić o potporama za poduzetnike: ‘Slobodno možemo reći da će vrijediti cijelu veljaču‘

Naglasio je da prati projekcije drugih europskih zemalja te otkrio da se Hrvatskoj ‘‘predviđa treći najveći rast‘‘, više od pet posto.
Zdravko Marić, ministar financija
 Goran Mehkek/Cropix

Ministar financija Zdravko Marić gostovao je u Dnevniku Nove TV i kazao da će kriteriji za potpore poduzetnicima u pandemiji koronavirusa, za veljaču, ostati isti kao i do sada.

- Slobodno možemo reći da će vrijediti za cijelu veljaču. Fiksni troškovi, naravno je onaj uvjet, 60 posto ili veći pad prihoda, po svim istim uvjetima kao što su vrijedili do sada, rekao je Marić.

Rekao je da je 'nestručnjak u epidemiološko-zdravstvenom djelu', ali misli da je dovoljno educiran te je zaključio da će povećanje postotka procijepljenih biti jasan signal za trgovinske partnere te će se pozitivno odraziti i na turizam. Naglasio je da prati projekcije drugih europskih zemalja i njihov razvitak u gospodarstvu te otkrio da se Hrvatskoj 'predviđa treći najveći rast', više od pet posto.

Svjestan je da se ne može predvidjeti koliko će trajati pandemija i kakva će biti situacija s distribucijom cjepiva. - Moramo imati jedan pravi pristup i jednostavno biti spremni na neke dodatne, negativne efekte. Sve pozitivno što se dogodi, bolje od naših očekivanja, objeručke trebamo prihvatiti, iskoristiti, zaključio je.

U nastavku je govorio i o dugovima veledrogerijama.

- Predstavnici veledrogerija i meni i kolegi Berošu poslali su određene poruke. Ovih dana ćemo se najvjerojatnije ponovo dopisivati, rekao je.

Hrvatska, kaže, ima problem što nas ne muče samo stari dugovi. - Mi imamo problem da se svaki mjesec generira novih dugovanja između 220 do 250 milijuna kuna, komentirao je Marić.

Prvi je u redu, govori, za 'počistiti' sve dugove, no prije se mora postići stanje u kojemu se neće generirati novi dugovi.

Kazao je da su vođeni razgovori i s duhanskom industrijom.

- Mi smo vodili vrlo intenzivnu komunikaciju sa svim predstavnicima duhanske industrije, rekao je te otkrio da su dali novi prijedlog, ali nije otkrio o čemu se radi.

- Intencija je, s obzirom da su proračunske potrebe jako velike, da idemo s promjenom uredbe s prvim ožujkom, rekao je, referirajući se na najavljeno povećanje trošarina.

Saborske zastupnice su tražile da se na ženske higijenske potrepštine porez odredi u visini od pet posto. Marić je rekao da to u potpunosti podržava, kada se stvore uvjeti.

- O tome smo već raspravljali proteklih mjeseci i naravno da imamo visoku razinu razumijevanja i kada budu i steknu se uvjeti ići ćemo u tom smjeru. Imamo nekakav terminski plan naših poreza, to nije nekakav veliki fiskalni efekt, komentirao je Marić za Novu TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2022 14:51