MINISTAR FINANCIJA

Marić o sastanku s Bašićem: ‘Nasamo, to znači čuti investitora, to je normalno. Ne rješavamo mi kredite tako‘

Naša je zadaća biti otvoren za dijalog s građanima i poduzetnicima, kaže ministar financija
Zdravko Marić
 Bruno Konjevic/Cropix

Ministar financija Zdravko Marić u Vukovaru je odgovarao na pitanja novinara o sastanku s poduzetnikom Milenkom Bašićem. Za njegov kredit kod HBOR-a lobirale su, podsjetimo bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac i bivša ministrica Gabrijela Želac.

Na pitanja o SMS porukama u kojima se spominje njegov sastanak s Bašićem, a što je objavio Telegram, Marić kaže kako je njegova, kao i zadaća NO HBOR-a i ministara, propisana zakonom o HBOR-u i zakonima o trgovačkim društvima.

- Naša je zadaća biti otvoren za dijalog s građanima i poduzetnicima. To nije jedini primjer gdje sam se sastao s poduzetnikom koji je imao namjeru aplicirati za kredite HBOR-a. Kredit je odobren tek kad su ispunjeni svi uvjeti koje je banka pred njega stavila, objašnjava Marić, prenosi N1.

- Kredit se uredno otplaćuje i siguran sam da će se uredno vratiti, rekao je ministar financija ono što smatra najvažnijim u ovom slučaju.

Na pitanje o pritiscima koje je Bašić navodno vršio kako bi mu HBOR odobrio kredit koji je bio veći od onoga što je banka u početku bila spremna dati, Marić odgovara: "Pitanje je koliko je HBOR bio spreman dati ili nije. Ne bih ulazio u neke spekulacije da je netko na nekoga vršio pritisak. HBOR je bio vrlo konzistentan od samog početka i držao taj svoj princip. Zadaća Nadzornog odbora i moja je dati stručnim službama da ustraju u tome i to se u konačnici i dogodilo."

Govoreći o pritiscima koje su navodno vršile Rimac i Žalac, Marić kaže: "Svakodnevno sam izložen različitim vrstama inicijativa, ovo što vi kažete pritisaka. Moja je zadaća oduprijeti im se."

- Kada govorimo o ovoj posebnoj inicijativi, u HBOR-u jedna od zadaća koja je bitna je omogućiti i osigurati da stručne službe, uprava, svi koji rade na nekim kreditnim partijama rade nepristrano, kaže ministar, a prenosi N1.

O sastanku nasamo s Bašićem kaže: "To su izlisti nekih transripata, nema tu nikakve tajnovitosti. U takvim vrstama razgovora, ni prvi ni zadnji u smislu toga da kao ministar financija i predsjednik NO-a čujem što netko ima reći u vezi neke prezentacije i prijedloga."

- Ne znam mogu li sjetiti toga ili ne. Nasamo, to znači čuti investitora… To je normalna situacija… Mislim sad, normalna situacija kako ja to vidim. Ne rješavamo mi kredite na taj način, odgovara na pitanje je li on bio taj koji je inzistirao na sastanku nasamo s Bašićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2023 11:12