VLADINA PONUDA

MARIĆ ODBACIO TVRDNJE DA JE UCJENJIVAO SINDIKATE OBRAZOVANJA 'Nije riječ o ucjeni, mi samo iznosimo činjenice'

 
Zdravko Marić
 Damjan Tadić / CROPIX

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je odbacio tvrdnje kako je ucjenjivao sindikate obrazovanja izjavom da nitko u javnoj službi neće dobiti veću plaću ako prosvjetari ne prihvate vladinu ponudu, nego je iznosio činjenice da se bez većine ne može potpisati Temeljni kolektivni ugovor.

„Nije riječ o ucjeni, ne želimo razdor među sindikatima, mi nakon svakog sastanka iznosimo što je dogovoreno ili nije dogovoreno, a jučer sam iznio što je bilo na sastancima“, pojasnio je Marić.

Nas se cijelo vrijeme optužuje za nedostatak dijaloga, a kad komuniciramo, napada nas se. Ono što je sastavni dio razgovora, komuniciramo javno, iznosimo samo činjenice, ne odgovaram na hipotetska pitanja. Mislim da svi osjećamo pritisak, ustvrdio je Marić.

Kaže i da on neće burno reagirati nego samo iznijeti činjenice, a to je da u ovom trenutku dodatak kolektivnom ugovoru s državnim službenicima još nije potpisan. „Usto, prema člancima i odredbama, taj zakon spojenih posuda u jednom smjeru vrijedi, u drugom ne vrijedi. Članak 109. Kolektivnog ugovora za državne službenike kaže 'ako se s javnim službenicima ugovore prava koja su veća od onih koja su ugovorena za državne, na njih se to primjenjuje', a obrnutom smjeru takve odredbe nema“, pojasnio je.

Upitan trebaju li zaposlenici u javnim službama strahovati da neće dobiti povećanje osnovice 6,12 posto, odgovorio je da se „Vlada vrlo vrlo jasno odredila i u Hrvatskom saboru je izglasan državni proračun za iduću godinu u kojemu je ta mjera“. Na novinarsku opasku znači li to onda da je blefirao, Marić je uzvratio protupitanjem: Zašto to radite?".

Odbio je odgovoriti što će biti ako prosvjetari odbiju ponudu tek je rekao da će, kada dobiju odgovor, o tome komunicirati. Jednako tako, nije htio nagađati o mogućem povećanju koeficijenta kako zahtijevaju prosvjetari,tek je poručio da je „u proračunu za iduću godinu predviđeno povećanje osnovice 2+2+2 i ništa izvan toga“. Međutim, dodaje, „u ovoj godini smo kroz rashodnu stranu uspjeli pronaći neke uštede“.

Marić: Dojma sam da je rasprava na sastanku bila konstruktivna

Iscrpno je elaborirao i sadržaj jučerašnjeg sastanka s predstavnicima sindikata javnih službi o tijeku pregovora za kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike te Temeljeni kolektivni ugovor za javne službenike. Na izjašnjavanju o našoj ponudi, kazao je, od 11 prisutnih sindikata, njih 7 se izjasnilo da prihvaća, ali kad se primijeni Zakon o reprezentativnosti koji kaže da biste imali mogućnost potpisivanje temeljnog kolektivnog ugovora, treba ispuniti dva kumulativna da s morate imati barem jednog predstavnika sindikata iz tri područja (obrazovanje, socijalna skrb, zdravstvo, kultura) te u isto vrijeme 50 posto i više od ukupnog broja predstavljenih u tih 11 sindikalnih središnjica. Ovih sedam sindikata, kada zbrojite nosi nešto preko 40 posto, dakle, to je bilo čisto iznošenje činjenica, pojasnio je Marić.

„Kada dobijemo povratnu informaciju od sindikata učitelja, nakon toga ćemo moći dalje odgovarati na neka pitanja, no, sada ne prijetim, nego činjenično odgovaram na ono što se dogodilo“, odgovorio je na burne reakcije, naglasivši da „ne imputira da su sindikalni čelnici bili zadovoljni ponudom Vlade nego da je dojma da je rasprava na sastanku bila konstruktivna“

Primjedbu da i njegove stranačke kolege u Vladi i Saboru Josip Aladrović i Branko Bačić ponavljaju da nema povećanja osnovice ako prosvjetari ne prihvate ponudu, Marić je popratio riječima da je tema jučerašnjeg sastanka bila dodatak TKU-u za javne službe. Da bi se on ispunio moramo imati ispunjena dva kumulativna uvjeta, a u ovom trenutku nemamo ispunjena dva uvjeta, kazao je Marić, apeliravši na sve u procesu da budu mirne, hladne, argumentirane glave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. siječanj 2021 04:16