MINISTAR FINANCIJA

Marić otkrio odakle 120 milijuna za pomoć nakon potresa: ‘Znamo se nositi sa svim izazovima‘

Trošak 2020. godine za Hrvatsku je probio 30 milijardi kuna, rekao je Zdravko Marić
Zdravko Marić
 Damir Krajac/Cropix

Ministar financija Zdravko Marić govorio je u RTL-u Danas o potresom pogođenim područjima i financijskim sredstvima za njihovu obnovu. Vlada je 120 milijuna kuna namijenila za interventnu pomoć tim područjima.

- Uvijek pred kraj godine računamo s onim što smatramo da će ostati neutrošeno i kako s tim novcem baratati. U ovim okolnostima covida, sve smo fokus usmjerili na borbu protiv covida, međutim s obzirom na ove okolnosti uspjeli smo u okviru zakonske preraspodjele pronaći sredstva da ostvarimo odmah ovu pomoć, rekao je Marić i dodao da je otvoren posebni račun za donacije, te da lažne račune kojima se prikuplja novac treba prijaviti. O donacijama će se, kaže Marić, izvještavati javnost.

Još se ne zna hoće li se Zakon o obnovi Zagreba i okolice proširiti i na područje Sisačko-moslavačke županije.

- Sigurno možemo računati na europska sredstva, Fond solidarnosti. Za Zagreb i okolicu je iša najveća pojedinačna isplata iz tog fonda, 684 milijuna eura. Računamo i na nastavak suradnje s međunarodnim institucijama, Svjetska banka, potpredsjednica Svjetske banke me zvala gotovo odmah nakon potresa i iskazala je i spremnost naše suradnje, rekao je ministar financija.

O deblokiranju blokiranih računa građana s potresom pogođenih područja Marić je već razgovarao s premijerom Plenkovićem i ministrom Malenicom.

- Ne samo temeljem apela gospodina Dumbovića nego i općenito uzevši u obzir cijelu problematiku, što ćemo na kraju smisliti i implementirati, to ćemo vidjeti, rekao je.

Trošak 2020. godine za Hrvatsku je probio 30 milijardi kuna, kaže Marić.

- Za ovaj potres još ne možemo niti procijeniti kolika je šteta. Najveća šteta je gubitak sedam života, a nadamo se da ne bude i više. Velika materijalna šteta će povećati iznos. Dosad smo za očuvanje radnih mjesta i ljudskih života i zdravlja građana 30-ak milijardi kuna. To je nevjerojatna godina. Covid i dva razorna potresa. Ali pokazali smo da i u ovim okolnostima smo kadri i znamo se i moramo se nositi sa svim tim izazovima, rekao je Zdravko Marić za RTL Danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:12