ZAVRŠILO PREDSJEDNIŠTVO HDZ-a

Marić: 'Počašćen sam odlukom stranke' Milošević: 'Imamo većinu'

 Tomislav Kristo / CROPIX

>>> NOVO 18:04 Nakon Predsjedništva HDZ-a novinarima su se s kratkim izjavama obratili glavni tajnik stranke Domagoj Ivan Milošević i aktualni ministar financija Zdravko Marić.

- Danas smo na sastanku Predsjedništva HDZ-a jednoglasno utvrdili sljedeći red koraka: potvrdili smo gospodina Marića kao kandidata za mandatara hrvatske Vlade, u četvrtak će na dnevnom redu biti glasovanje o povjerenju jer mislimo da bi u velikoj većini država EU, nakon što su svi svima u Vladi iskazali nepovjerenje, bilo primjereno da premijer sam podnese ostavku - rekao je Milošević, koji je Oreškovića nazvao tehničkim premijerom.

- Svi smo svjedočili da je Vlada došla do kraja slijepe ulice, znamo kako se iz nje izlazi: odete natrag do prvog križanja. Spremni smo razgovarati sa svima koji su svjesni trenutka u kojem se država nalazi, nužni su nam ekonomska i financijska stabilnost - dodao je Milošević.

- To su sljedeći koraci, nema rasprave, zaključio je.

Novinarima se zatim obratio Zdravko Marić, kojemu su prvo postavili pitanje o činjenici da nije dobio povjerenje na prethodnim izborima, baš kao ni aktualni premijer Tihomir Orešković.

- Iskoristio sam priliku na Predsjedništvu da čujem raspravu i izrazim i svoje stavove. Počašćen sam odlukom koju shvaćam kao veliku obvezu i odgovornost, kao aktivni ministar financija svjestan sam momenta u kojem se nalazimo, potencijala hrvatskog gospodarstva i društva, trebaju nam stabilnost, rekao je Marić.

Na pitanje ima li HDZ potrebnih 76 ruku za izglasavanje povjerenja Marićevoj mogućoj Vladi, konkretnog odgovora nije bilo.

- Reći ću da u mnogo čemu kao osoba i legalist sigurno gledam ono što je u ovom trenutku i iduće korake, ja sam ministar financija, dobio sam povjerenje Predsjedništva HDZ-a kao moguići kandidat, ali do tog trenutka potrebno je ispuniti određene korake koje trebamo slijediti svi skupa, pa tako i ja, rekao je Marić.

Novinari su ga pitali i plaši li se iste sudbine koju sada doživljava premijer Orešković.

- Pitanje strahova, sudbina i nekih drugih momenata... O tome ne bih spekulirao. Duboko sam svjestan momenta u kojem se nalazimo, moji kontakti u domaćem gosp odarstvui u međunarodnim financijskim krugovima daju poruku da je državi nužna politička i ina stabilnost. Ako sam ja na toj funkciji, onda sam svjestan toga i spreman na sve te izazove, zaključio je.

Novinarima se u konačnici ljutito obratio Milošević, koji je inzistirao da parlamentarna većina postoji te da Marić, za razliku od Oreškovića, razumije politički kontekst jer je bio u bivšim Vladama.

- Poznaje političke igrače, razumije po,itičke odnose, uz sav kredibilitet koji ima u javnom i privatnom sektoru, to je iskustvo koje Hrvatskoj treba, da se maknemo s EU dna, rekao je Milošević nakon čega više pitanja nisu bila dozvoljena.

Nedugo potom predsjednik Sabora Željko Reiner je potvrdio da će u četvrtak staviti na dnevni red glasanje o povjerenju Oreškoviću.

Reiner pozvao Oreškovića na ostavku

U izjavi za N1 rekao je da se nada da će Orešković dati ostavku prije glasanja o njegovom opozivu.

"Znate i sami da je i Tomislav Karamarko najavio mogućnost ostavke, kao i Božo Petrov, što bi bilo i najbolje. Mislim da je izgubio povjerenje onih koji su ga istaknuli kao mandatara, tj. HDZ-a", kazao je o premijeru.

Nakon eventualnog opoziva, koji bi na dnevni red mogao doći u četvrtak, Vlada prestaje postojati, kaže Reiner.

"Onda počinje rok od 30 dana u kojem idući mandatar treba donijeti predsjednici 76 potpisa podrške. Za sljedećeg kandidata za mandatara predložen je Zdravko Marić", rekao je Reiner.

---------------------

15:53 Sjednica Predsjedništva HDZ-a na kojoj iza zatvorenih vrata hotela Panorama sudjeluju i HDZ-ovi ministri, a među njima i ministar financija Zdravko Marić, počela je u 15 sati.

Marića je prošli tjedan Predsjedništvo stranke na telefonskoj sjednici predložilo za novog mandatara za sastavljanje hrvatske Vlade.

------------------

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u izjavi za Novu TV uoči sjednice nije želio reći ima li njegova stranka u Hrvatskome saboru 76 glasova, potrebnih za sastavljanje nove većine bez Mosta, ali je i poručio je kako su izbori zadnje što HDZ želi.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko novinarima u ponedjeljak nije želio reći ima li HDZ u Hrvatskome saboru 76 glasova, koliko je potrebno za sastavljanje nove većine bez Mosta, no poručio je kako su izbori zadnje što HDZ želi.

Na pitanje novinara je li njegova stranka prikupila 76 glasova, koliko je potrebno u Saboru za opoziv premijera Tihomira Oreškovića i imenovanje novog mandatara Zdravka Marića, Karamarko je odgovorio da su izbori zadnje što on i HDZ žele. Na ponovljeno pitanje odbio je reći ima li njegova stranka 76 potrebnih glasova, dodajući kako ne želi kvariti neke dobro odrađene poslove.

Prijevremeni izbori za njega su veliki gubitak vremena, novca i energije. "Hrvatska nema vremena za ove političke igre, za ovaj politički folklor koji nije dobar", ocijenio je.

Na pitanje kada se može očekivati izglasavanje nepovjerenja premijeru Oreškoviću, odgovorio je kako to ovisi o predsjedniku Sabora i da će se to dogovoriti. Ne zna, rekao je, na što je predsjednik Vlade mislio kad je rekao da će se u Saboru braniti od laži i podmetanja.

Ustvrdio je kako su pred njima još neke odluke te da su mogući svakakvi obrati. O današnjoj političkoj sceni u Hrvatskoj Karamarko je rekao kako neće reći da je nepredvidljiva, a drži da tu ima "nekoliko pravaca". Dodao je da će nastojati što prije riješiti probleme i smanjiti tenzije.

Na pitanje je li ministar financija Zdravko Marić njegov izbor za mandatara i može li i on kao premijer Orešković imati teret jer nema izborni legitimitet, Karamarko je odgovorio da su u ovom trenutku tražili najkvalitetnijeg čovjeka te kako misli da je dobar kandidat jer poznaje hrvatske političke prilike i ima potrebnu širinu.

Hrvatska demokratska zajednica za poslijepodne je najavila sjednicu Predsjedništva, a sutra bi se, po neslužbenim informacijama, u 15 sati trebao održati sastanak čelnika HDZ-a i Domoljubne koalicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:44