MINISTAR FINANCIJA

Marić: Porezni prihodi između 14 i 15 posto manji u odnosu na lani, stvari su pod kontrolom

Proračun je na tragu naših originalnih očekivanja i nema nikakvih značajnijih otklona u negativno, tvrdi Marić
 Goran Mehkek/Cropix

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je u srijedu da su porezni prihodi od početka godine do sada između 14 i 15 posto niži u odnosu na lani, ocijenivši kako je punjenje proračuna na tragu Vladinih očekivanja i da su stvari pod kontrolom.

Uz napomenu da treba pričekati još dva dana do kraja mjeseca, koji su važni jer većina proračunskih prihoda, ponajprije PDV-a, pristiže zadnji dan u mjesecu, Marić je kazao da je dosadašnje ostvarenje proračuna u mjesecu srpnju na tragu očekivanoga, pa čak i u nekim segmentima blago bolje od toga.

"Od 1.1. do danas imamo pad poreznih prihoda negdje između 14 i 15 posto, PDV je negdje na razini 15 posto minusa, doprinosi imaju nešto manji pad, a zatim su od kategorije do kategorije razlike", rekao je Marić, odgovarajući na novinarska pitanja uoči užeg kabineta Vlade.

Kako je istaknuo, proračunski prihodi u srpnju ocrtavaju dobrim dijelom aktivnosti iz lipnja, zbog otklona koji uvijek postoji, poglavito kod PDV-a, od 20 odnosno 30 dana do njegove naplate.

Međutim, istaknuo je, na dnevnoj bazi u Ministarstvu financija prate fiskalizirane račune. "U mjesecu srpnju ukupna vrijednost fiskaliziranih računa je na tragu onoga što smo imali u šestom mjesecu, dakle i nešto bolje nego što smo očekivali, poglavito tu apostrofiram turizam", rekao je Marić, dodavši da je do sada u srpnju vrijednost fiskaliziranih računa za 39 posto manja u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Podsjetivši na baznu pretpostavku u Vladinom makroekonomskom modelu o padu broja noćenja stranih turista na godišnjoj razini od 70 posto, kazao je da je ovo "sigurno nešto malo bolje".

"U svakom slučaju, proračun je na tragu naših originalnih očekivanja. Nema nikakvih značajnijih otklona u negativno. Ovo što vidimo nešto malo pozitivno, nije nešto što treba pobuditi ne znam kakvu euforiju, no treba apostrofirati da su stvari pod kontrolom", istaknuo je.

Na upit hoće li doći ponovno do zaključavanja gospodarstva u rujnu ukoliko se pogorša epidemiološka situacija, Marić kaže da "temeljem sveg dosadašnjeg iskustva zaista ne bi trebali uzeti u pretpostavku ponovni set mjera poput zaključavanja gospodarstva".

"Ako dođe do toga, iako ne volim ulaziti u te hipotetske scenarije, mislim da situacija zatvaranja gospodarstva ne bi trebala biti realna", zaključio je Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. kolovoz 2022 15:54