UVOĐENJE EURA

Marić: ‘Sprječavat ćemo neopravdano dizanje cijena‘; Vujčić: ‘Ako netko digne cijene, idite drugdje‘

Ministar financija Zdravko Marić kaže da će biti aktiviran niz mehanizama da bi se spriječio neopravdani rast cijena zbog uvođenja eura

Ministar financija Zdravko Marić

 Zeljko Puhovski/Cropix

Prilikom predstavljanja prijedloga zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, ministar financija Zdravko Marić istaknuo je kako od 5. rujna kreće obvezno dualno iskazivanje cijena, koje je do tog trenutka dobrovoljno.

Marić je rekao kako postoji nekoliko iznimki od dvostrukog iskazivanja cijena: automati za prodaju malih proizvoda, štandovi na tržnicama, pokretna prodaja, prigodne prodaje, predmeti koji su unaprijed otisnuti…

“Račun svejedno mora biti iskazan u kunama i u eurima”, rekao je Marić, kao prenosi N1.

Kaže da je to zbog ograničenog prostora a velikog broja artikala, kao što je primjerice u slučaju kioska.

Marić je komentirao i koji je maksimalni iznos novčanica ili kovanica za zamjenu po transakciji. “Do maksimalno 100 novčanica ili 100 kovanica po jednoj transakciji. Možete i više, ali onda je moguća neka naknada”, kaže Marić.

Mehanizmi za sprječavanje neopravdanog rasta cijena

I na izlistima plaća će neto plaća biti prikazana u kunama i u eurima, dodao je ministar.

Naveo je da će niz tijela nadzirati ovo dualno isticanje cijena. Pozvao je građane da budu aktivni u javnom savjetovanju.

Ministar financija komentirao je i možemo li očekivati dodatni rast cijena zbog uvođenja eura.

“Kad gledamo komunikaciju s građanima i kada gledamo iskustva drugih zemalja, upravo strah od dodatnog pritiska i zaokruživanje cijena je onaj koji naglašavam kao najvažniji i najveći. Radili smo analize, pokazalo se da je taj efekt bio jednokratan, u prvoj godini na prosječnoj razini 0,02 postotna boda”, objasnio je ministar Marić.

Dodao je da će se aktivirati niz mehanizama da bi se spriječio dodatni, neopravdani rast cijena. “Sve ćemo učiniti da tog neopravdanog povećanja cijena ne bude, odnosno da ga bude što manje, da lovci u mutnom ne ulove”.

Vujčić: Ako netko digne cijene, idite drugdje

“Pozitivni efekti su puno veći i značajniji”, dodao je ministar.

Guverner HNB-a Boris Vujčić također je komentirao ako će uvođenje eura utjecati na inflaciju.

“Što se tiče inflacije, ona je porasla u drugim zemljama od 0,02 do 0,04 posto”, rekao je guverner, dodajući da će učinak uvođenja eura na inflaciju ove godine biti manji od deset posto.

Vujčić je govorio i o neopravdanom rastu cijena.

“Ako vidite da vam netko drugi diže cijene, odite kod nekog drugog, netko drugi neće, tamo gdje postoji konkurencija. Odite, birajte one koji vam nude niže cijene, to je najbolja zaštita od rasta cijena”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. siječanj 2022 11:06