PREMAŠUJU 7 MILIJARDI

MARIĆ 'Za rješavanje dugova u zdravstvu treba zahvatiti i u troškovnu stranu proračuna'

Zdravko Marić
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu kako je očito da se problem dugova u zdravstvu ne može riješiti samo na prihodnoj strani, nego treba zahvatiti i u troškovnu stranu proračuna za zdravstvo.

Uoči sastanka u četvrtak s predstavnicima veledrogerija, na kojem će se razgovarati o problemu dugova bolnica za isporučene lijekove i medicinski materijal, Marić je podsjetio da je Ministarstvo financija već u nekoliko navrata dalo svoj doprinos kroz izvanredne financijske injekcije i jačanjem proračuna Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kroz povećanje doprinosa.

- Ministarstvo financija uvijek će biti konstruktivan partner u pronalaženju sustavih rješenja, u tri navrata smo jasno pokazali naše namjere i sudjelovanje na prihodnoj strani. No evidentno je i potvrđuje se da problem ne možemo riješiti samo s prihodnom stranom, nego treba zahvatiti i u troškovnu stranu zdravstvenog proračuna - rekao je Marić novinarima pred Banskim dvorima.

Dodao je kako prema zadnjim raspoloživim podacima dugovi u zdravstvu premašuju 7 milijardi kuna, pri čemu neke bolnice imaju jako duge rokove plaćanja.

Marić ističe da problem dugova u zdravstvu i rokova plaćanja nije nastao preko noći, pa ga treba promatrati dugoročno, a uvjeren je kako i zdravstveni resor ima određene prijedloge i rješenja.

- Sustav treba gledati u cjelini, na taj financijski dio, na dugove i rokove plaćanja sigurno ne možemo odmahnuti rukom, tako ćemo i u četvrtak o tome razgovarati i vidjeti možemo li nešto složiti - izjavio je Marić.

Vlada je pokazala dobru volju i u nekoliko navrata jasno naznačila koji bi to bili jednokratni vidovi pomoći, ali i da treba stremiti sustavnim rješenjima, poručio je.

Marić je ocijenio da Hrvatska, kad se uspoređuje s nekim drugim zemljama, ima dosta visoku razinu dostupnosti zdravstvenih usluga te jako dobru i kvalitetnu zdravstvenu uslugu.

- Najbolja potvrda i dokaz koliko su dobri naši liječnici, medicinske sestre i tehničari je činjenica da su poprilično traženi diljem Europske unije - ustvrdio je i apostrofirao kao dodatni problem kako zadržati taj visokokvalificirani kadar u državi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:28