MINISTAR FINANCIJA

Marić: ‘Zašto su banke krenule prema prešutnom minusu? Ovo bi mogao biti jedan od razloga‘

Moguće je da će doći i do zakonske regulacije prešutnih prekoračenja, kako je najavljeno iz Vlade
Zdravko Marić
 Ranko Suvar/Cropix

Problematika prešutnih prekoračenja na bankovnim računima razvila se u diskusiju, a koju, ukoliko se pokaže potrebnim, valja zakonski regulirati.

Želja Vlade je zaštita potrošača, kako ističu, a danas je održan sastanak premijera Andreja Plenkovića i guvernera HNB-a Borisa Vujčića.

- Želim se osvrnuti na temu prešutnog prekoračenja. Imali smo sastanak s guvernerom i dogovorili da će HNB dostaviti temeljitu analizu ove teme i da ćemo kao vlada tražiti najbolje rješenje. Postoji dopušteno prekoračenje, ovaj dodatni instrument je očito zadnjih godina u raširenoj upotrebi i doveo je do situacije da neki sugrađani nisu bili ni svjesni većih kamatnih stopa. Vodit ćemo računa da rješenje koje ćemo predložiti, što uključuje i moguću zakonsku izmjenu i eventualno limitiranje efektivne kamatne stope, koja uključuje ne samo kamatnu stopu nego i naknade, ne ugrozi egzistenciju naših sugrađana koji koriste instrument prešutnog prekoračenja - rekao je ranije Plenković.

Na sastanku je sudjelovao i ministar financija Zdravko Marić, koji je kasnije dao izjavu koju je prenio N1.

- Od ukupno 2,6 milijuna tekućih računa u RH negdje oko 1,8 milijuna građana ima odobrena prekoračenja, a oko 65% je stvarno u oblicima prešutnog prekoračenja, rekao je Marić.

Zatražili su podatke od HNB-a kako bi utvrdili kako je došlo do te razine opterećenja građana.

- Temeljem podataka koje nam je HNB prezentirao i koje smo još zatražili, napravit ćemo analizu. Ako će biti potreba, po mnogočemu i idemo u tom smjeru, i zakonski ćemo regulirati određene stvari, odnosno doći će do izmjena i dopuna zakona, s jasnim fokusom na zaštitu potrošača, dodao je ministar, piše N1.

- Od ukupnog iznosa, negdje oko 31.000 građana je u dopuštenom prekoračenju, a 840.000 građana je u prešutnom, kazao je dodavši kako je vladi od interesa saznati zbog čega je čak 95% građana u prešutnom prekoračenju.

- Oba instituta su u našem zakonodavnom sustavu od 2010. godine. Kada i na koji način je došlo do značajnijeg porasta udjela i nominalnog iznosa ovih prešutnih prekoračenja, tek trebamo vidjeti. Značajniji porast udjela i nominalnog iznosa prešutnih prekoračenja u "minusima" građana je predmet analize, ali, za pretpostaviti je da to kreće od 2018. godine kada je odlukom HNB-a u izračun efektivne kamatne stope uključena naknada za vođenje tekućeg računa, što se odrazilo na građane s nižim prihodima. Je li to bio glavni razlog, tek treba utvrditi, ali za pretpostaviti je da je to jedan od razloga zašto su banke krenule prema prešutnom prekoračenju, pojasnio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:42