ŽUPANIJSKI SUD

Marica Vidaković: Nemam nikakve veze s plaćanjem bagera

Marica Vidaković
 Davor Pongračić / CROPIX

Marica Vidaković, prokuristica Kraša, poznata široj javnosti i kao predstavnica velikih dobavljača u postupku izvanredne uprave u Agrokoru, svjedočila je u srijedu na zagrebačkome Županijskom sudu na suđenju bivšem predsjedniku Hrvatske gospodarske komore Nadanu Vidoševiću i ostalim optuženima za izvlačenje desetaka milijuna kuna iz HKG.

Jedna od točki optužbe protiv Vidoševića, koji je šest godina bio i predsjednik Uprave Kraša, te njegove suradnice iz te tvrtke Jadranke Ivčić odnosi se na Vidoševićevu kupnju bagera koji je zapravo platio Kraš.

Naime, prema optužbi, Vidošević je za privatne potrebe, odnosno radove na imanju u Gorskom kotaru nabavio radni stroj, čije je plaćanje organizirao preko tvrtke Tera nekretnine. Vesna Rodić, vlasnica te agencije za nekretnine, koja je kratko surađivala s Krašom oko pronalaska pogodne nekretnine za Krašograd, trošak nabave bagera fakturirala je Krašu pod krinkom njihove poslovne suradnje.

Vesna Rodić bila je suoptužena u ovom slučaju, ali je priznala djelo i osuđena je temeljem nagodbe s tužiteljstvom. U svom je iskazu navela da je sve dogovorila s Nadanom Vidoševićem koji joj je, pak, tvrdio, kako je navela, da je on cijelu transakciju dogovorio s prokuristicom Kraša Maricom Vidaković.

Ona je u srijedu odlučno odbacila bilo kakvu povezanost sa spornim plaćanjem i dogovorima s Nadanom Vidoševićem o nabavi bagera. Rekla je da je za spornu fakturu na 200.000 kuna saznala prije nekoliko godina, u trenutku kada su u Kraš na početku istrage protiv Vidoševića došli djelatnici PN USKOK-a.

Potvrdila je da je Kraš surađivao s Vesnom Rodić u potrazi za spomenutom nekretninom i da su troškovi te suradnje mogli biti do 20.000 kuna. No, za isplatu iznosa od 200.000 kuna, koji je odobrio sam Vidošević, bilo je potrebno sklapanje konkretnog ugovora, kojeg u ovom slučaju, naglasila je svjedokinja, nije bilo. Uz spornu fakturu, napomenula je, u arhivu Kraša nisu pronašli ni popratne specifikacije niti drugu dokumentaciju potrebnu prilikom plaćanja takvih faktura.

Marica Vidaković navela je da je Vidošević s Krašom imao sklopljen ugovor o vođenju poslovanja društva, za što mu je Kraš isplaćivao plaću od 55.000 kuna neto, a imao je pravo i na udio u dobiti društva u iznosu od 2,15 posto neto ostvarene godišnje dobiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:31