VELIKE SMJENE

MARIĆEVI PRIVREMENI KADROVI Sedam strateških državnih tvrtki dobilo je nove upravitelje. Novu Upravu ima i nekadašnji HNS-ov raj za uhljebljivanje

 Neja Markičević / CROPIX

Uz nešto kašnjenja, s obzirom na to da je Vlada formirana prije gotovo tri mjeseca, krenula su i uobičajena kadroviranja po upravnim vijećima, ravnateljstvima i općenito rukovodstvima državnih strateških i drugih kompanija, agencija, zavoda i ostalih službi.

Pritom nije trebalo dugo čekati da glavni Plenkovićev strateg za državnu imovinu, Goran Marić, osmisli način kako barem privremeno premostiti obvezu da Vlada u kompanije od strateškog interesa rukovoditelje bira putem javnih natječaja.

Bez iskaznica

Tako je ministar Marić prije tjedan dana u sedam strateških poduzeća postavio “tranzicijske upravitelje” - osobe koje su smijenile stare kadrove, među kojima još mnoge iz Vlade Zorana Milanovića, i koje će šest mjeseci, dakle do formalnih raspisivanja javnih natječaja, upravljati tim poduzećima.

Na mjesto šefa državno-zagrebačke softverske kompanije APIS IT, o kojoj se redovito pisalo kao o uhljebničkom raju SDP-ovaca, Marić je, umjesto Lovra Mateša bliskog SDP-u, postavio Vladu Rendulića koji je svojedobno bio case manager u slučaju obrane generala Gotovine i Markača.

Dušana Tomaševića je na čelu HBOR-a, prema prijedlogu ministra financija Zdravka Marića, zamijenila bivša djelatnica Zagrebačke banke Tamara Perko, a SDP-ova šefa Hrvatske lutrije Danijela Ferića na pola će godine privremeno zamijeniti Mario Musa.

Novu Upravu na čelu s Branimirom Gudeljom ima i nekadašnji HNS-ov raj za uhljebljivanje - tvrtka Narodne novine, Josipa Udiljaka u Hrvatskoj pošti zamijenio je Ivan Čulo, Bjelovarčanin koji u HP-u radi već 20 godina, a novi ravnatelj Centra za restrukturiranje i prodaju postao je Mirko Volarević, čovjek kojega je još prijašnja Vlada Tomislava Karamarka pokušavala ubaciti u Nadzorni odbor Podravke.

Novo tranzicijsko rukovodstvo ima i LNG Hrvatska, kojim do raspisivanja javnog natječaja upravlja Antun Kranjčec. Iako za veći dio ovih tranzicijskih rukovoditelja nema nekih poveznica sa stranačkim iskaznicama, nego je većinom riječ o postojećim kadrovima tih ili srodnih tvrtki, pitanje je hoće li se istom logikom u ovim kompanijama kadrovirati i nakon raspisivanja javnih natječaja, strogoj kontroli usprkos.

Druga prilika za imenovanja i kadroviranja javila se u onim državnim zavodima i agencijama čijem su postojećem rukovodstvu istekli mandati pa su njihova upravna vijeća raspisala natječaje za rukovoditelje.

Natječaji

Izbrojali smo ih sedam za koje su natječaji u tijeku ili još nisu poznati njihovi rezultati, a na čijim bi se čelnim pozicijama uskoro mogli naći kadrovi povoljniji Vladi Andreja Plenkovića.

Tako je još u kolovozu prošle godine mandat istekao ravnatelju Agencije za investicije i konkurentnost Damiru Noviniću, a nakon što su mu ga produljili za još šest mjeseci, sad je bio krajnji rok za raspisivanje novog natječaja.

Osim toga, 4. siječnja raspisan je natječaj za ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije kojom trenutačno rukovodi v.d. ravnatelja Zdravko Barać. Tome je prethodilo postavljanje novog predsjednika Upravnog vijeća Agencije Andrije Matića, nakon čega je Vijeće moglo raspisati natječaj za rukovodstvo.

Slučaj za zastaru

U prosincu su, pak, bila raspisana tri natječaja: za direktore stručnih službi Hrvatske energetske regulatorne agencije, upražnjeno je i mjesto ravnatelja Savjetodavne službe, a raspisan je i natječaj za novog zamjenika ravnateljice Agencije za poljoprivredno zemljište. Tu je poziciju dosad obavljao Dalibor Juginović, čovjek o kojemu je Jutarnji list 2006. godine objavio tekst kako je bio prijavljen zbog nadripisarstva, ali je slučaj 2011. otišao u zastaru.

Dva javna natječaja iz studenoga već su završena, ali još nisu poznati njihovi rezultati. Riječ je o natječaju za novog ravnatelja Agencije za reviziju sustava provedbe programa EU (ARPA) koju vodi nestranački Neven Šprlje, a novog ravnatelja mogao bi dobiti i Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo.

U brojnim drugim državnim agencijama i zavodima Vlada Andreja Plenkovića već je iskoristila činjenicu da su postojećim rukovoditeljima istekli mandati pa su na njihova mjesta doveli neke svoje ljude.

Kujundžićeva žena

Između ostaloga, bivša ministrica rada Nada Šikić imenovana je zamjenicom ravnatelja HZMO-a, a Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje dobio je nove članove Upravnog vijeća. Između ostalih, članovi su postali Drago Prgomet i HDZ-ovac Tomislav Dulibić, sin Vesne Dulibić.

Njegova je majka dugi niz godina bila predsjednica Uprave Croatia osiguranja u čijem mandatu za šeficu Poliklinike Croatia osiguranja dolazi supruga Milana Kujundžića, Tatjana Kujundžić.

Imenovanje sina Vesne Dulibić u Upravno vijeće HZZO-a kao i za državnog tajnika mnogi ovih dana tumače kao Kujundžićevo vraćanje usluge.

Novi tranzicijski šefovi državnih kompanija:

HBOR - Tamara Perko

HRVATSKA LUTRIJA - Mario Musa

NARODNE NOVINE - Branimir Gudelj

APIS IT - Vlado Rendulić

HRVATSKA POŠTA - Ivan Čulo

CERP - Mirko Volarević

LNG HRVATSKA - Antun Kranjčec

U tijeku natječaji zbog isteka mandata:

Agencija za investicije i konkurentnost - natječaj za ravnatelja

Hrvatska poljoprivredna agencija - natječaj za ravnatelja

Savjetodavna služba - natječaj za ravnatelja

ARPA - natječaj za ravnatelja

Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo - natječaj za ravnatelja

Agencija za poljoprivredno zemljište - natječaj za zamjenika ravnatelja

HER - natječaj za direktore stručnih službi

Novi rukovoditelji stigli zbog isteka mandata:

Agencija za mobilnost - predsjednik Upravnog vijeća Ivan Milanović Litre

Hrvatski zavod za norme - predsjednica Upravnog vijeća Nataša Mikuš Žigman, v.d. ravnatelja Igor Božičević

Državna geodetska uprava - ravnatelj Damir Šantek

SAFU - zamjenica ravnatelja Josipa Herceg Zeba

Hrvatska poljoprivredna agencija - predsjednik Upravnog vijeća Andrija Matić, v.d. ravnatelja Zdravko Barać

HZZO - novi članovi Upravnog vijeća Stjepan Bačić, Edita Burčul, Drago Prgomet, Tomislav Dulibić

HZMO - novi članovi Upravnog vijeća Marko Primorac, Mirela Kovač Jagar, Melita Čičak, nova zamjenica ravnatelja Nada Šikić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:50