KONAČNA ODLUKA U LIPNJU

Marija Pejčinović Burić na korak do izbora za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe

Marija Pejčinović Burić
 Damjan Tadic / CROPIX

Potpredsjednica Vlade te ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i njezin belgijski kolega Didier Reynders dvoje su kandidata među kojima će Parlamentarna skupština Vijeća Europe u lipnju izabrati novog glavnog tajnika organizacije, objavljeno je u srijedu.

Pejčinović Burić bila je jedna od četvero kandidata za novu glavnu tajnicu VE, uz Reyndersa, bivšeg litavskog premijera Andriusa Kubiliusa i bivšu grčku ministricu vanjskih poslova Doru Bakojanis.

Odbor ministara VE saslušao je sve kandidate prošli tjedan i suzio listu na hrvatsku ministricu i belgijskog ministra.

O tome tko će biti novi glavni tajnik paneuropske organizacije odlučivat će Parlamentarna skupština VE tajnim glasanjem 25. lipnja u Strasborugu.

Mandat novog glavnog tajnika ili tajnice počinje 1. listopada.

Sadašnji glavni tajnik Thorbjørn Jagland, bivši norveški premijer i predsjednik parlamenta, nema se pravo kandidirati nakon dva mandata.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je prošli tjedan kako bi "bilo sjajno" kad bi Pejčinović Burić bila izabrana za glavnu tajnicu.

- Prvo, ona je kvalitetna ministrica, a drugo, ima sve kvalitete da bude glavna tajnica Vijeća Europe - dodao je.

U slučaju njezina izbora, naglasio je premijer, Pejčinović Burić bila bi tek druga žena na čelu te paneuropske organizacije i prva glavna tajnica iz zemalja srednje i istočne Europe.

- Bila bi i najviša hrvatska dužnosnica ikad odabrana 'trijažom', dakle ne nekakvom kvotom, nego odlukom parlamentarne skupštine - izjavio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:33