KRAĐA IDENTITETA

Marijan Barišić nije bivši gastarbajter: Vlada Budala imao je pasoš na ime splitskog beskućnika

Marijan Barišić, čiju je putovnicu koristio Vladimir Milisavljević zvan Vlada Budala, nije bivši gastarbajter koji je ispravu prodao tom srpskom kriminalcu nego splitski beskućnik koji se prehranjuje u pučkim kuhinjama, utvrdili su istražitelji .

Da je riječ o osobi čijim se dokumentima koristio član Zemunskog klana, govori podudaran datum rođenja naveden u putovnici, 20. listopada 1971., ali i činjenica da su istražitelji još prije pola godine razgovarali s Barišićem i predstavnicima splitske humanitarne udruge Most koja mu već godinama osigurava hranu i povremeno utočište.

- Istina je da smo prije više mjeseci razgovarali s inspektorima o Barišiću. Rekli smo im kako nije sposoban sudjelovati u organiziranom kriminalu jer je socijalni slučaj - tvrde u udruzi Most.

Udomio ga ugostitelj

Kako doznajemo, Barišić je neko vrijeme spavao i prehranjivao se kod splitskog ugostitelja koji je nedavno također svjedočio pred istražiteljima demantirajući da ima bilo što s putovnicom koju je koristio Vlada Budala.

- Nikad nisam vidio njegovu putovnicu, ali mi je pokazao osobnu iskaznicu - rekao je vlasnik tog restorana, koji je želio ostati anoniman. Potvrdio je stav udruge Most o Barišićevoj nezavidnoj egzistencijalnoj situaciji.

- Pružio sam mu utočište nakon što sam u policiji provjerio da iza sebe nema kriminalnih djela, već samo jednu prijavu zbog skitnje.

Sestra u Njemačkoj

Osim humanitarne organizacije Most, o Barišiću se godinama brinula i njegova sestra koja danas živi u Splitu, a jedno je vrijeme boravila u Njemačkoj.

Marijan Barišić nekoliko je godina proveo živeći kod brata u Zenici, koji ga je u jednom trenutku povjerio lokalnoj humanitarnoj organizaciji Walter, u čijem je vlasništvu prihvatilište za beskućnike i dječji vrtić.

Riječ je o udruzi o kojoj se u javnosti malo zna i koja je jedno vrijeme posjedovala osobne dokumente Marijana Barišića.

Osnivač udruge Walter brazilski je državljanin Gonzales Filho Walter, rođen 1962., a njegovo se ime u BiH javnosti prvi put pojavilo 2007., pošto je pokraj sjedišta njegove organizacije u Travničkoj cesti 42 zapaljen Mitsubishi u vlasništvu njegove humanitarne udruge.

U podmetnutom požaru i eksploziji koja je uslijedila oštećen je i prozor na zgradi dječjeg vrtića. Razlog paleža nije otkriven, a Filho je tvrdio da ne zna što bi mogla biti pozadina napada jer se oduvijek bavi humanitarnim radom.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:14