RASPRAVA U SABORU

Marijana Puljak: ‘Nema bolje ocjene vladavine HDZ-a od Popisa stanovništva‘

‘HDZ je lopovlukom, kriminalom i korupcijom uništio Hrvatsku - prekrasnu zemlju, izvrsnog potencijala i ljude raselilo po svijetu‘

Marijana Puljak

 Damjan Tadic/Cropix

Saborska zastupnica Centra Marijana Puljak izjavila je u petak kako nema bolje ocjene vladavine HDZ-a od konačnog rezultata Popisa stanovništva, upozorivši da u Hrvatskoj od 1991. godine do danas ima milijun stanovnika manje.

"Od 1991. do danas izgubili smo milijun stanovnika. Samo u posljednjih deset godina više od 400.000 osoba, gotovo deset posto građana Hrvatske je otišlo trbuhom za kruhom", rekla je Puljak u slobodnim govorima ui me Kluba Centra i GLAS-a.

Puljak: HDZ je ubio Boga u građanima

HDZ je lopovlukom, kriminalom i korupcijom uništio Hrvatsku - prekrasnu zemlju, izvrsnog potencijala i ljudi, a te ljude raselilo po cijelom svijetu, kaže Puljak.

Popis stanovništva pokazuje da je čak i vjernika manje, jer je "HDZ doslovno ubio Boga u građanima".

Jedina demografska politika je pobijediti HDZ na slijedećim izborima. Ili HDZ ili Hrvatska, poručila je Puljak.

Upozorivši da je u zadnjih nekoliko dana dvoje zastupnika isključeno iz rada Sabora, Nino Raspudić (Most) upozorio je na važnost slobode govora u sabornici istaknuvši da je posao saborskog zastupnika da govori.

"Netko bi toj osobi u mandatu ograničavao govor, uvodio neke kodekse ponašanja, a ne govora. Kao da je riječ o školarcu a ne izabranom narodnom zastupniku", kazao je.

Raspudić: Građani su nas izabrali da govorimo, a ne šutimo

Poručio je da se Most oštro protivi bilo kakvom ograničavanju govora u Saboru jer i unutar postojećeg Poslovnika postoji dovoljno mehanizama da se sankcionira neprihvatljivo ponašanje.

Raspudić se požalio da ih cenzurira javni RTV servis jer umjesto da 4. program HRT-a prenosi svaku sekundu govora u Saboru - oni to rade negdje do ručka, a iza ručka "Deutsche Welle, zeko i potočić".

Također je ustvrdio da ih Hina "filtrira", kao kada je u Saboru bilo osam dobrih slobodnih govora, uključujući i prvi put iznošenje u javnost čelnice resornog odbora da je zločin pedofilije tijekom pandemije u porastu.

"Od cijelog tog dana Hina je prenijela samo jedan govor, kad je zastupnik mahao vrećicom lažnog kokaina. Onda narod ima dojam da se ovdje izvodi samo cirkus", kazao je.

Raspudić je poručio da ne moraju trpjeti ušutkavanje od predsjedavajućeg u Saboru jer je on samo moderator rasprave. "Konačni suci su građani, koji su nas ovdje izabrali da govorimo, a ne šutimo".

I zastupnica Radničke fronte Katarina Peović upozorila je na način vođenja saborskih sjednica jer su u jednom tjednu u Saboru "izgubili cijeli jedan klub" nakon što su tri zastupnika iz njihova kluba izbačena iz rada Sabora na dva dana.

Pavić: Pojedini zastupnici održavaju "perfomanse i kazališne predstave"

Ustvrdila je kako nema povrede Poslovnika ako zastupnik o jednoj stranci kaže da je zločinačka, a o članovima te stranke da su kvislinzi. Smatra da se tu od početka jesenskog zasjedanja radi o strategiji i nije slučajno, pa oporba treba zajedno reagirati na to.

To je izazvalo repliku Socijaldemokrata Željka Pavića koji smatra kako se ne treba dozvoliti da u Saboru pojedini zastupnici održavaju "perfomanse i kazališne predstave".

"Ovo je Sabor, visoki dom i bilo bi u redu da se ovdje ponašaju ozbiljno. Na kraju, u centralnim dnevnicima kazališne predstave dobivaju minutažu, a ozbiljne rasprave ne dobivaju niti sekunde", rekao je Pavić i pritom zaradio opomenu, jer se nije radilo o povredi poslovnika već o replici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:14