StoryEditor
IZAZIVA PARALIZU I SMRT

MARIJETA (9) IZ JADRANA IZVUKLA JEDNU OD NAJOTROVNIJIH RIBA NA SVIJETU Njen otrov je čak 1250 puta snažniji od cijanida

Ako se njezino meso konzumira nestručno pripremljeno može rezultirati paralizom i smrću. Ipak, fugu je u Japanu skupi specijalitet kojeg pripremaju stručni kuhari.
 CROPIX

Devetogodišnja Marijeta ulovila je danas s ocem u Tribunju otrovnu ribu fugu, a njezin otac Filip Bolanča kazao nam je da je prije nekoliko godina i njegov sin ulovio istu ribu, te da su je odmah prepoznali, piše Šibenik.in.

Izgleda da je jedna od najotrovnijih riba  na svijetu, fuga, poznata i pod imenom napuhača, čiji je otrov tetrodotoksin, 1250 puta snažniji od cijanida, česta pojava u Jadranu. Ako se njezino meso konzumira nestručno pripremljeno može rezultirati paralizom i smrću. Ipak, fugu je u Japanu skupi specijalitet kojeg pripremaju stručni kuhari.

Tribunj, 240317.
Marijeta Bolanca, djevojcica iz Tribunja upecala je najotrovniju ribu Fugu.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
CROPIX
 

- Danas smo se kćer i ja uputili da rivu malo loviti na tunju, to je naša uobičajena zajednička aktivnost, kad ono Marijeta izvukla fugu. Odmah sam prepoznao da je to ta otrovna riba, fuga ili napuhača, jer mi je i sin prije četiri godine ulovio tu ribu isto ovdje u Tribunju, izgleda da nam je to u obitelji – ispričao nam je Filip Bolanča.

Tribunj, 240317.
Marijeta Bolanca, djevojcica iz Tribunja upecala je najotrovniju ribu Fugu.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
CROPIX
 

- Ja sam već vidio fugu i znam da je otrovna ako se jede, ali eto uvijek treba biti oprezan i ne jesti nepoznate vrste. Riba je sada u akvariju, a odlučili smo je dati Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu – zaključuje Filip, piše Šibenik.in.

Inače, riba fugu posljednjih godina često je ulovljena u hrvatskom, ali i crnogorskom dijelu Jadrana. Tribunjac Filip upozorio je sve ribare da s ribama koje ne poznaju, treba biti oprezan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 14:57