NOVI MINISTAR

Marin Piletić: Bit ću najbolji suradnik sindikatima koji traže rast plaća

Vezano za kolektivno pregovaranje, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike rekao je da se već sutra sastaju radne skupine za izmjene Zakona o radu

Marin Piletić i Andrej Plenković
 

 Damjan Tadic/Cropix

Novi ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić izjavio je na proslavi Međunarodnog praznika rada u Maksimiru da će biti jedan od najboljih suradnika sindikatima koji traže rast prosječne plaće na 1500 i minimalne na 750 eura do 2026.

"Mogu obećati da ću im u tome biti jedan od najboljih suradnika", rekao je Piletić novinarima kojima je komentirao zahtjev sindikata za povećanjem plaća, dodavši da će sindikatima biti više nego korektan sugovornik i bit će najsretniji ako dostignu te iznose do 2026.

Vezano za kolektivno pregovaranje, što je također zahtjev sindikata istaknut na prvosvibanjskom prosvjedu, rekao je da se već sutra sastaju radne skupine za izmjene Zakona o radu i da će imati što reći.

No, ustvrdio je da su poslodavci itekako svjesni da trebaju kvalitetne radnike i da imaju već čitav niz primjera kolektivnih ugovora gdje poslodavci izlaze u susret zaposlenicima i omogućavaju kolektivne pregovore.

Za Zakon o radu podsjetio je da je Vlada odlučila ići u dva smjera, prvi da se implementiraju europske direktive nakon čega nastavljaju s novim prijedlogom Zakona o radu.

Novinarima je najavio da će već ovaj tjedan sjesti za stol sa sindikatima, a točan raspored će dogovoriti sutra. "Danas sam se čuo s predstavnicima sindikata, čestitao im Prvi svibanj, rekli smo da smo tu, razmijenili brojeve i bit ćemo u kontaktu neprestano", kazao je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2023 08:51