MOĆNA MINISTRICA

Marina Matulović Dropulić: Ja sam šefica, ima li netko nešto protiv?

Marina Matulović Dropulić među najmoćnijim je ljudima u Vladi premijerke Jadranke Kosor
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Kad je ministrica Marina Matulović-Dropulić početkom osamdesetih kao prinudna upraviteljica došla u tvrtku Udarnik koja je tada bila pred bankrotom, odlučno je istupila pred 300-tinjak radnika. Popela se na nekoliko kutija da bi ih bolje vidjela, te im se obratila riječima: “Od danas sam ja ovdje šefica! Ima li netko primjedbi?”

Svi su zašutjeli i već tada se, kažu naši sugovornici prisjećajući se poslovnih početaka ministrice, dalo naslutiti kako bi ona jednog dana mogla daleko dogurati. To je poslije i dokazala: najprije je postala gradonačelnicom Zagreba, a potom i ministricom.

Odlučna i šutljiva žena

Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić danas je jedna od najdugovječnijih ministrica i najmoćnija osoba građevinskog lobija. Slovi kao vrlo odlučna žena, koja ne priča previše. Barem je tako opisuju oni koji je bolje poznaju.

- Ona je osoba ogromnog utjecaja. Sve što se u državi radi mora dobiti dozvolu njezina ministarstva - kažu naši izvori o samozatajnoj ministrici i bivšoj gradonačelnici Zagreba koja nerado daje intervjue.

Dva je puta bila zagrebačka gradonačelnica, a njezin mandat obilježili su veliki građevinski radovi u gradu. Saborska zastupnica bila je od 2000. do 2003., a nakon parlamentarnih izbora 2003. postaje ministricom zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Tu funkciju uspjela je zadržati do danas unatoč nekolicini afera koje se posljednjih godina vežu uz njezino ime. Najčešće je bila prozivana zbog sukoba interesa.

- IGH projektira, Konstruktor gradi, Dalekovod oprema, a Marina Matulović-Dropulić daje građevinske dozvole - tim je riječima još prije nekoliko godina bivši predsjednik Stjepan Mesić objasnio kako funkcioniraju stvari u hrvatskom građevinarstvu.

Bivši predsjednik ujedno je i jedini koji je Marinu Matulović-Dropulić prozvao zbog sukoba interesa jer kao ministrica graditeljstva posjeduje 1497 dionica Instituta građevinarstva Hrvatske. Ministrica je negirala optužbe tvrdeći da je “Ured za sprečavanje interesa ustvrdio da tu nema ničeg spornog”, iako u inozemstvu takvo što nikada ne bi prošlo.

Utjecaj na HAC

Ta afera nije joj naštetila kao ni priče o utjecaju na rad Uprave Hrvatskih autocesta. Kako je Jutarnji list već objavio, ministrica je 2004. Marija Crnjaka, navodno, progurala na čelo HAC-a u čijem je NO-u i Boris Ordulj, ministričin najbliži suradnik dok je bila gradonačelnica. I Ordulj je dioničar IGH.

Dobra i sa Sanaderom i s Kosor

O ulozi Matulović-Dropulić u gradnji autocesta malo se govorilo iako je njezino ministarstvo zaduženo za izdavanje građevinskih dozvola.

Ništa od toga, kao ni najave iz Antikorupcijskog odjela Europske Unije (OLAF-a) da se proučavaju prijave europarlamentaraca o tome da hrvatsko Ministarstvo graditeljstva sudjeluje u namještanju poslova gradnje autocesta, nije poljuljalo njenu poziciju. Naši sugovornici to objašnjavaju time što je ministrica bila u dobrim odnosima s Ivom Sanaderom, ali da dobro kotira i kod premijerke Jadranke Kosor. Stoga ne čudi da bi uz ministra Ivana Šukera, prema nekim najavama, Matulović-Dropulić trebala biti glavni provoditelj premijerkina ekonomskog programa. U javnosti se malo spominje ministričin suprug Duško Dropulić, no upućeni kažu kako i njegov arhitektonski ured, navodno, zna dobiti velike poslove, posebice one za koje je delikatno dobivanje dozvole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:16