PORTO BAROŠ U RIJECI

Marina vrijedna 363 milijuna kuna: ‘Ovo je jedna od najvećih investicija u hrvatski nautički turizam‘

Rok trajanja koncesije predviđen natječajem je 30 godina, a koncesija obuhvaća kapacitet marine od 500 vezova
Porto Baroš
 Srdjan Vrancic/Cropix

Na natječaj za davanje dijela riječke luke Porto Baroš u koncesiju za izgradnju marine, u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture pristigla je jedna ponuda, i to trgovačkog društva ACI Gitone koji nude investiciju vrijednu 363.721.734,00 kuna.

ACI Gitone je tvrtka nastala suradnjom ACI marina i Gitonea, tvrtke koju je osnovala poznata njemačka brodograditeljska obitelj Lürssen. Riječ je o brodogradilištu specijaliziranom za luksuzne megajahte, a njihova tvrtka Gitone prije par godina postala je vlasnik kompanije Liburnija rivijera hoteli te su ove godine u Rijeci otvorili i inženjerski ured za brodogradnju. ACI Gitone će u Porto Barošu graditi marinu, gdje ACI u projekt unosi desetljeća iskustava s marinama, a njemački partneri desetljeća iskustva iz svijeta luksuznih jahti.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture priopćili su da će, nakon otvaranja, ponudu analizirati Stručno tijelo za ocjenu ponuda za koncesije na pomorskom koje će u roku 10-tak dana donijeti Nalaz i mišljenje. Nakon toga, izrađuje se odluka o dodjeli koncesije koja će biti upućena na donošenje Vladi Republike Hrvatske.

Rok trajanja koncesije predviđen natječajem je 30 godina, a koncesija obuhvaća površinu pomorskog dobra od 105.897 četvornih metara s kapacitetom marine od 500 vezova. Natječaj je bio otvoren 19. siječnja 2020. godine nakon što su se stekli svi uvjeti, od izmjena prostornoplanske dokumentacije do izdvajanja iz lučkog područja.

Ministar Oleg Butković kazao je da je otvaranje ponuda za dodjelu koncesije za izgradnju Marine Porto Baroš u Rijeci veliki korak naprijed u realizaciji jedne od najvećih investicija u nautički turizam koja će Hrvatsku još više pozicionirati na svjetskoj karti top nautičkih destinacija.

- Ova investicija me još više veseli kada znamo da uz ovakvu marinu, s kapacitetom od čak 500 vezova i svim uvjetima za prihvat megajahti, dolazi i čitav niz pratećih usluga. To je prilika koju Rijeka, ali i čitava okolica, može i mora iskoristiti jer to donosi jednu sasvim novu dimenziju uz sva ostala ulaganja koja provodimo u riječkoj luci. To znači da možemo očekivati čitav niz novih radnih mjesta te prilika za nove poslovne poduhvate i razvoj djelatnosti koje će biti potpora radu marine - rekao je Butković.

Dodao je da je riječ o zajedničkoj ponudi domaćeg i stranog ponuđača s prepoznatim kredibilitetom te da ne sumnja da će oni, ukoliko ispune sve uvjete propisane natječajem, uvelike pridonijeti stvaranju sasvim nove slike Rijeke.

- Rijeke koja će, uz štih industrijskog grada s bogatstvom kulturnih i društvenih sadržaja, u budućnosti biti nezaobilazna lokacija na karti mediteranskih destinacija koje treba posjetiti - poručio je Butković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:18