VELIKI INTERVJU

MARIO BANOŽIĆ 'Građani zaslužuju bolje, kandidirat ću se u Vinkovcima za šefa gradskog HDZ-a'

Od nefinancijske imovine, kaže ministar, planiraju uprihoditi 240 milijuna kuna s obzirom na to da su u 2019. premašili plan za više od 130 milijuna kuna
Mario Banožić
 Darko Tomas / CROPIX

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila plan upravljanja državnom imovinom za ovu godinu, što je bio povod da razgovaramo s ministrom državne imovine Mariom Banožićem. U intervjuu otkriva da će se mijenjati lista strateških tvrtki, a govori i o nadolazećim unutarstranačkim izborima u HDZ-u.

Vaše će Ministarstvo tijekom ove godine predložiti novu listu pravnih osoba od posebnog interesa za RH. Što to znači i hoćete li dodatno smanjivati broj takvih pravnih osoba?

- Cilj je postići bolje korporativno upravljanje i rezultate u državnim tvrtkama te da država postane ne samo dobro informiran vlasnik nego, u idućem razdoblju, i aktivan vlasnik. Tu treba razlikovati državna trgovačka društva koja su od posebnog interesa za RH i ona koja to nisu, pa su i planovi i aktivnosti države djelomice različiti za te dvije skupine. Izdvojio bih da će za sadašnjih 39 tvrtki od posebnog interesa država postaviti ciljeve upravama, a one trebaju odgovoriti mogu li ih ili ne mogu realizirati jer, ako budemo dobar i aktivan vlasnik, i rezultati će se moći maksimizirati.

Od 2013. do 2018. broj državnih tvrtki od posebnog interesa smanjen je sa 59 na 39, a one se, osim gospodarskim aktivnostima, bave i ostvarenjem različitih ciljeva javne politike i pružanjem servisa građanima, od kojih profit nije primarno u fokusu. Ukupna nominalna vrijednost tih tvrtki je 43 milijarde kuna. I prema smjernicama OECD-a pokušat ćemo definirati zadovoljenje javnog interesa, preispitati razloge za državno vlasništvo i ulogu države u tim društvima, a tijekom 2020.

Ministarstvo državne imovine predložit će Vladi u suradnji s resornim ministarstvima i novu listu pravnih osoba od posebnog interesa za RH. Upravo od tih tvrtki očekujemo maksimizaciju dobiti uz smanjenje troškova, ali ne povećanja cijena onoga što građanima pružaju. U 2018. su te tvrtke ostvarile ukupno 50,2 milijarde kuna prihoda, upravljale su imovinom vrijednom ukupno 214,5 milijardi kuna te su zapošljavale više od 46.000 radnika, što pokazuje njihov veliki utjecaj na hrvatsku ekonomiju, prihode državnog proračuna i zapošljavanje.

To potvrđuje i što su, prema agregiranim podacima, u 2018. ostvarile ukupno 3,5 milijardi kuna neto dobiti ili 19 posto više nego u 2017., a prema prvim projekcijama za 2019., od njih se očekuje dobit od 4,1 milijarde kuna, što bi bilo 18 posto više nego u 2018. U ovom trenutku preuranjeno je govoriti o broju društava koja će se naći u prijedlogu jer predstoji sama predložena procedura očitovanja resornih ministarstava o samim državnim kompanijama u njihovoj nadležnosti, kao i analiza Ministarstva zaprimljenih prijedloga te upućivanja prijedloga konačne liste Ministarstva Vladi te njezino usvajanje.

Kada ćete raspisati natječaj za prodaju manjinskih udjela u društvima koja nisu na ovoj listi, a koliko bi se ukupno takvih društava do kraja mandata moglo prodati (ne samo onih koja su vezana uz akcijski plan) jer znamo da ih je više od 300?

- Programom rada CERP-a za 2020. predviđa se objaviti prodaju dionica/udjela od 50 do 135 trgovačkih društava javnim nadmetanjem (manjinski raspoloživi portfelj), pokrenuti prodaju dionica najmanje deset trgovačkih društava na uređenom tržištu kapitala, pokrenuti postupak prodaje dionica u pet trgovačkih društava iz većinskog portfelja (javnim prikupljanjem ponuda/javnim nadmetanjem). Uz to, 6. veljače ove godine objavljen je javni poziv za kupnju dionica/udjela posljednjih 30 trgovačkih društava iz skupine 90 društava planiranih za prodaju u okviru priprema za uvođenje eura, koji traje do 23. ožujka 2020., iznos početnih cijena za ukupno objavljene dionice/udjele iznosi oko 8 milijuna kuna, a realizacija će ovisiti o interesu tržišta.

Kako mislite provesti poslovno restrukturiranje i poboljšati korporativno upravljanje društava u državnom vlasništvu?

- S ciljem poboljšanja korporativnog upravljanja, Ministarstvo državne imovine provodi mjere korporativnog unapređenja kroz razne programe i projekte. Kad je riječ o restrukturiranju, pri samom smo kraju projekta pod nazivom Restrukturiranje i povećanje financijske i operativne učinkovitosti trgovačkih društava u državnom vlasništvu.

Naš je cilj uspostava sustava (tzv. Early Warning System) koji će prepoznavati eventualne negativne tendencije u poslovanju društava. U takvim slučajevima Ministarstvo će inicirati formiranje radne skupine (zajedno s resornim ministarstvom) za konkretno društvo te tješnje pratiti situaciju u njemu, a radna će skupina, prema potrebi, predložiti i proces restrukturiranja. Posebne koristi od projekta su i unificirani obrasci izvještavanja, kojima će društva za vrijeme procesa restrukturiranja izvještavati, dakle stječu se uvjeti da država u realnom vremenu bude informirana o tome koliko se sam proces uspješno provodi.

Osim navedenog te s ciljem unapređenja korporativnog upravljanja, Ministarstvo je pokrenulo i druge projekte, kao što su aktivacija neaktivne imovine u trgovačkim društvima u većinskom državnom vlasništvu, poboljšanje korporativnog upravljanja u državnim poduzećima kroz usklađivanje zakonodavstva u skladu s OECD-ovim smjernicama te poboljšanje kompetencije nadzornih i revizijskih odbora u pravnim osobama od posebnog interesa za RH i ostalim trgovačkim društvima u većinskom državnom vlasništvu.

Što sve planirate do kraja mandata, koji su glavni projekti i zakoni?

- Ministarstvo državne imovine u 2020. nizom aktivnosti za bolje i kvalitetnije korporativno upravljanje, donošenjem novih zakonskih okvira i kroz dobit trgovačkih društava, povećanjem prihoda od državne imovine te još jačom suradnjom s jedinicama lokalne i regionalne samouprave planira dodatno ubrzati procese aktiviranja državne imovine.

Vjerujemo da ćemo aktiviranje državne imovine ove godine ubrzati i izmjenama Zakona o upravljanju državnom imovinom te donošenjem Zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu, koji je prošao prvo čitanje u Saboru. Moram spomenuti da je za ovu godinu od financijske imovine (poslovni udjeli, dionice) planirano 870 milijuna kuna plus prihodi od dobiti od trgovačkih društava od milijardu i 104 milijuna kuna. Od nefinancijske imovine planiramo uprihodovati 240 milijuna kuna s obzirom na to da smo u 2019. premašili plan za više od 130 milijuna kuna.

Na čijoj ste vi strani u unutarstranačkim izborima, a kako komentirate teške riječi koje su pale s obje strane?

- Na nadolazećim unutarstranačkim izborima u HDZ-u podržat ću dosadašnjeg predsjednika stranke Andreja Plenkovića jer na njegov sam poziv i došao u Vladu. On je čovjek koji odlično vodi HDZ i smatram da ga i dalje treba nastaviti voditi. Hrvatska na čelu s predsjednikom Vlade ide u dobrom smjeru i smjer u kojem ide je pozitivan. Ova Vlada provodi reforme i ima rezultate. Oni su vidljivi na međunarodnom, socijalnom, sigurnosnom i ekonomskom planu i mnogo su bolji nego svih prijašnjih godina.

Sa svim izazovima s kojima se susrela i s kojima se susreće, sadašnja Vlada uspješno se nosi. Niti jedna Vlada do sada nije toliko osnažila položaj Hrvatske u Europskoj uniji, kao i naš utjecaj u europskim institucijama. Živimo u demokraciji i HDZ je demokratska stranka. Svatko ima pravo reći svoje mišljenje i kandidirati se. Vjerujem da će članovi HDZ-a izabrati Plenkovića i da će on voditi HDZ. Žalosno je gledati što su sve pojedinci spremni učiniti radi svojih ambicija, ne ustručavajući se iznositi neistine u javnosti i pritom nanositi ogromnu štetu HDZ-u.

Hoćete li se i vi kandidirati za neku dužnost?

- S obzirom na proces kandidature koji će se dogoditi u travnju na razini teritorijalnih organizacija HDZ-a, sve sam bliže odluci se kandidiram za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Vinkovaca. Volim svoj grad, a potrebno mu je osvježenje. Vinkovci su oduvijek bili prirodno središte Vukovarsko-srijemske županije, a sada zaostaje, kako gospodarski tako i kulturno. Građani Vinkovaca zaslužuju bolje, zato treba otvoriti prostor novim, stručnim i sposobnim ljudima.

Zahvaljujući svojoj sadašnjoj funkciji, ministra državne imovine, svojim kontaktima, podršci koju imam u HDZ-u i svojoj viziji politike razvoja grada, smatram da to mogu, da imam političku snagu suočiti se sa svim izazovima koji su pred HDZ-om, i to sa sposobnim ljudima koji imaju energije, vizije, rješenja i sposobnosti rješavati probleme. Spreman sam napraviti sve da Vinkovci budu utvrda HDZ-a i najbolji gradski odbor, kao što je nekada bio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:11