MINISTAR OBRANE

Mario Banožić: ‘I ja sam bio u Oluji, kao dijete. Jako se dobro sjećam događaja...‘

Ministar je zaključio da hrvatski narod zaslužuje dostojanstvenu proslavu Oluje

Mario Banožić

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Ministar obrane Mario Banožić gostovao je u Dnevniku HRT-a gdje je govorio o situaciji s protupožarnim zrakoplovima koji su zapeli na remontu, stanju u Oružanim snagama te predstojećoj proslavi Oluje i odnosu s predsjednikom Milanovićem.

Komentirajući činjenicu da kanaderi i Air Tractori nisu spremni u ugovorno definiranim rokovima ministar Banožić rekao je kako treba pohvaliti pilote i tehničare koji svakodnevno održavaju protupožarne zrakoplove i tako doprinose sigurnosti države. Oni to rade 24 sata i rade u svim mogućim uvjetima, dodao je podsjetivši na jučerašnje požare na šibenskom području.

- Naravno da bi bila određena komocija kod planiranja materijalnih resursa ali mi danas uspijevamo sve odraditi. U zadnja dva tjedna pružili smo pomoć i u Sloveniji te BiH, tako da u ovom trenutku ugroze za hrvatske građane nema. Dinamički plan sa Zrakoplovno-tehničkim centrom (ZTC) je bio ugovoren 15. kolovoza prošle godine i aktiviran u veljači, ali se to nije dogodilo, odgovorio je ministar na konstataciju da bi sve bilo lakše uz 10 protupožarnih zrakoplova.

Vezano za kašnjenje remonta zrakoplova kazao je kako su nekoliko mjeseci dolazile informacije o tome da se događa, međutim u razgovorima sa ZTC-om kaže "dobivao je uvjeravanja da će sve biti u redu".

- Ja jedino mogu tražiti da zrakoplov dođe, a kad završi sezona, kad vidimo koji su izazovi - moći će se konkretnije razgovarati, dodao je.

‘Sankcionirati one koji rade na bolovanju‘

Komentirajući činjenicu da zapovjednik HRZ-a Michael Križanec nije mogao konkretno reći da se varijanta s 4+3 zrakoplova biti dovoljna, Banožić je kazao:

- Nitko ne može predvidjeti što se može dogoditi a mi s ovim s čim možemo dajemo maksimalnu snagu.

Odgovarajući na pitanje što misli o tome da neki djelatnici tijekom bolovanja ili godišnjeg odmora rade u tvrtkama u inozemstvu kazao je kako ne može ulaziti u operativne procese ZTC-a te da to rješava Uprava. MORH se u ovom slučaju nalazi u ugovornom odnosom, a djelatnike koji to rade, smatra - svakako treba sankcionirati.

Govorio je i o vojnom proračunu.

- Hrvatska vojska ove godine ima zaista impresivan proračun od gotovo 7,6 milijardi. Iz izvješća sa sastanka NATO-a u travnju vidi se da je Hrvatska jedna od rijetkih članica Saveza koja prelazi 2 posto BDP-a izdvajanja za vojsku - od čega više od 30 posto ide za modernizaciju i opremanje, kazao je Banožić.

Mnogi su pokušali, dodao je, umanjiti značaj MORH-a, ali tu se ne radi samo o Rafalima, već se ulaže u sve tri grane HV-a.

Stanje u Oružanim snagama

- Tu je i infrastruktura, Black Hawk te zamjena helikoptera sovjetske proizvodnje, potpora civilnim institucijama kroz protupožarnu zaštitu i hitan medicinski prijevoz, rekao je Banožić.

- Tu je i kopnena vojska, cilj nam je zadovoljavanje cilja srednje pješačke brigade pa smo išli u nabavku Bradleya, borbenih vozila na gusjenicama i točkaši će biti opremljeni 30-mm daljinskim oružanim stanicama te Spike raketnim sustavom.

Što se tiče mornarice naveo je završavanje obalnih ophodnih brodova, nabavku dva lovca za mine i projektiranje višenamjenskog broda.

Banožić je potvrdio je da neće biti na primanju ratnih zapovjednika na obljetnicu Oluje, u organizaciji predsjednika Zorana Milanovića. Kazao je kako je od jutra zauzet aktivnostima - od polaganja vijenaca na Mirogoju, svečane Akademije, sastanka sa zapovjednikom garde Minnesote, susretom branitelja s ministrom Medvedom i premijerom.

Objasnio je na što je konkretno mislio kad je na današnjoj konferenciji za novinare spomenuo "skandal s udrugama".

- Mislio sam na udruge koje koriste svoja prava da komuniciraju da su bili sudionici Oluje, ali i ja sam kao dijete bio u Oluji. Prošao sam cijeli dio 95. godine, isto kao i 91. Jako se dobro sjećam događaja, bio sam u ratnom području. Mislim da svi zajedno na to trebamo gledati s pijetetom, a ne raditi na promaknuću pojedinih političkih ciljeva kad o tome govorimo, rekao je Banožić.

Zaključio je da hrvatski narod zaslužuje dostojanstvenu proslavu Oluje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. kolovoz 2022 17:42