DRŽAVNE NEKRETNINE

Mario Banožić izgubio parnicu, sud potvrdio da si nije smio dodijeliti stan u Zagrebu

Upravni sud u Zagrebu odbio je tužbu Marija Banožića, ministar uložio žalbu na presudu.

Ministar obrane Mario Banožić

 Marko Todorov/Cropix

Upravni sud u Zagrebu odbio je tužbu Marija Banožića, kojom je ministar obrane pokušao dokazati da nije bio u sukobu interesa kada si je dodijelio golemi državni stan u centru Zagreba, piše Telegram.

Riječ je o trosobnom stanu od devedesetak kvadrata koji si je Banožić dodijelio u vrijeme dok je vodio Ministarstvo državne imovine. Zbog toga mu je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa prošle godine izreklo kaznu od 7.000 kuna. Povjerenstvo je zaključilo da se Banožić morao izuzeti iz odlučivanja o vlastitom stambenom zbrinjavanju, iako je prema vrijedećim propisima imao pravo dobiti državni stan.

Ministar se obratio Upravnom sudu od kojeg je tražio da ukine odluku Povjerenstva ukine, objašnjavajući da je samo poštivao proceduru koja mu je kao državnom dužnosniku i pripadala.

"Kao dužnosnik sam imao ovlast dodijeliti si stan, te pri tome nije došlo do sukoba javnog i privatnog interesa. Sve je bilo transparentno i nepristrano", uvjeravao je Banožić na sudu, kako piše Telegram. Pojasnio je da je imao pravo na stan od 60 kvadrata, pa je, nakon što je dobio manji, od tek 32 kvadrata, zatražio veći.

Tvrtka Državne nekretnine, prema Banožićevim riječima, pregledala je dostupne stanove, a on je na kraju odabrao jedan u centru Zagreba. Sam je potpisao odluku kojom si ga kao ministru dodjeljuje na korištenje. Uz njega su, tvrdio je, u tom stanu trebali boraviti i supruga i djeca, no unatoč tome imao je pravo na nekretninu do 60 metara kvadratnih, dakle bitno manju od one koju si je dodijelio. Tijekom postupka pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, kao i na Upravnom sudu u Zagrebu, utvrđeno je da su u to vrijeme postojala još dva državna stana - jedan od 53 kvadrata i jedan od 73 kvadrata.

Zato je ministar, prema stavu Povjerenstva koji je sada potvrdio i sud, zlorabio svoju poziciju ne bi li se domogao puno većeg stana. "Time je iskoristio svoju ovlast suprotno svrsi kojom mu je ovlast odlučivanja dana", naveo je sud.

- Ministar obrane Mario Banožić uložio je žalbu na presudu Upravnog suda u Zagrebu i činjenično osporio sve navode koji su navedeni u presudi toga suda. Visoki upravni sud Republike Hrvatske donijet će odluku po žalbi u tom predmetu - poručili su danas iz Ministarstva obrane.

"Podsjetimo kako sukladno propisima, ministru Banožiću pripada pravo na trosobni stan ili stan površine veće od 60 kvadrata što sud ne spori. Naime, riječ je o pravu koje mu pripada obzirom na dužnost koju obnaša i takva odluka koja je donijeta, bila je nadležnosti ministra za državnu imovinu u skladu sa zakonom i provedbenim propisima", poručili su iz MORH-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:44