JAVNO IH PROZVALA

Markić u Saboru pričala o transrodnoj djeci u zagrebačkoj školi pa razljutila stručnjake: ‘Javljaju mi se prestravljeni‘

Sjednicu je obilježila Željka Markić koja je javno imenovala zagrebačku školu kao mjesto ‘s veliki brojem takve djece‘

Željka Markić i Filip Pintarić

 Cropix/

Umjesto da se u Saboru čula stručna rasprava o temi transrodne djece i mladih, na sjednici se vodila ideološka rasprava u kakvoj mi stručnjaci nismo mogli sudjelovati. Pritom nas organizator inicijalno i nije pozvao, uključeni smo tek nakon intervencije, ispričala je za Jutarnji dr.sc. Marina Grubić, klinička psihologinja s liste stručnjaka imenovanih od Ministarstva zdravstva za skrb o transrodnoj djeci i mladima, koja je u četvrtak prisustvovala početku burne sjednice dvaju saborskih odbora (za zdravstvo i socijalnu politiku te odbora za obitelj, mlade i sport) s temom „Porast broja transrodne djece i mladih u RH: mogući uzroci i kliničke posljedice“.

image

Željka Markić

Tomislav Kristo/Cropix

Sjednicu je inicirala udruga Hrvatska mati (organizatori neuspjele ‘hetero parade ponosa‘), na čiji su se poziv u Saboru pojavili kontroverzni psihijatar Herman Vukušić i Željka Markić iz konzervativne udruge U ime obitelji. Markić je na sjednici među ostalim javno imenovala zagrebačku školu kao mjesto „s veliki brojem takve djece“.

image

dr. Herman Vukušić

Dragan Matic/Cropix

„Javljaju nam se nastavnici i roditelji iz škola koji dobivaju upute da se djecu koja se osjećaju transrodnom oslovljava kao djevojčice i obrnuto. Neke škole u Zagrebu imaju velik broj takve djece, poput Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, pa tu djecu moraju oslovljavati u ženskom rodu. S djecom se ne radi, ne provjerava kako oni to doživljavaju, ne razgovara se s profesorima…“, ustvrdila je Markić.

Ravnatelj prozvane škole Filip Pintarić poručio je kratko kako izjave gospođe Markić ne smatra vrijednim komentirati. „Otvorena smo, tolerantna i uključiva škola i time se ponosimo“, poručio je.

- Jasno vam je da je oblik komunikacije kakav se čuo u Saboru nešto što će dodatno otežati život i prilagodbu transrodne djece i mladih kojima nikako nije lako, kao niti njihovim roditeljima. Javljaju mi se sada prestravljeni, teško im je zbog same činjenice da su roditelji transrodne djece jer to nije njihov izbor, ta su djeca tako rođena. To su djeca koju godinama pratim i ovakav javni događaj utječe na to da njihova situacija postaje još teža, objašnjava Marina Grubić, demantirajući tvrdnje Markić kako s učenicima i nastavnicima nitko ne razgovara.

image

Filip Pintarić

Goran Mehkek/Cropix/Cropix

- Mi stručnjaci imamo jako dobru suradnju sa školama kada je riječ o socijalnoj tranziciji učenika. Naš protokol najprije podrazumijeva suradnju i skrb za transrodnu djecu i njihove roditelje, a kada mladi krenu u tranziciju naravno da se surađuje sa školama. Nijedno dijete nije ušlo u socijalnu tranziciju a da od nas nije dobilo potvrdu za to i da nismo surađivali sa stručnim timom škole. U nizu škola stručne službe traže edukaciju i tada počinjemo razgovarati kako pomoći tom djetetu ali i ostalim učenicima oko prihvaćanja. Ništa tu nije stihijski, sve je jasno definirano, tvrdi Grubić.

Na pitanje kako će se javna prozivka škole odraziti na njihove učenike, odgovara kako takav čin sigurno ne može voditi dobrome.

- Djeca se osjećaju prozvanom, pa i profesori, koji se izrazito trude i podržavajući su ne samo za transrodnu djecu već i za svu ostalu, kaže Marina Grubić.

No, kako je došlo do ove sjednice i što zastupaju ultradesni aktivisti iz udruge Hrvatska mati, na čelu s predsjednicom Ljiljanom Dragić?

O potrebi i zahtjevu udruge Hrvatska mati za ovakvom ‘znanstveno-stručnom‘ sjednicom bilo je govora u rujnu 2022. u emisiji Podcast Velebit, čije su gošće bile Ljiljana Dragić i Herman Vukušić. Dragić je tada govorila o opasnostima indoktrinacije zagrebačke vrtićke djece koja se po njezinim riječima pojavila dolaskom na vlast Tomislava Tomaševića.

image

Ljiljana Dragić

Zeljko Puhovski/Cropix

Na pitanje voditelja kakva se to odgajanja događaju u zagrebačkim vrtićima, Ljiljana Dragić je navela ‘informaciju‘ po kojoj je „djevojčica od šest godina izjavila da će se kada odraste udati za svoju prijateljicu Martu jer je njezina teta u vrtiću rekla da je to baš super i in“.

- To je jedan dio. Onda su ušli u vrtiće u zapadnom dijelu grada gdje im govore da ako je netko dječak može voljeti roza boju i oblačiti se kao djevojčica. To su djeca od tri godine. Ne treba ih zbunjivati u dobi kada sve upijaju. Ona su zbunjena, a sve se to događa bez znanja njihovih roditelja, ustvrdila je predsjednica udruge Hrvatska mati.

Na opasku voditelja kako ne vidi da je problem u odabiru boje, Dragić je nastavila: - E ja vidim. Mislim da učenje o seksualnosti ide od roditelja.

Na dodatan upit kada je sve to počelo u vrtićima izravno je odgovorila – od kada je došla nova gradska vlast. Potom je navela slutnju kako su „ljudi pogođeni krizom, bila je korona i to je idealno vrijeme da se sve to izvede ispod radara“.

- Po mojim informacijama, takav je program krenuo u već trideset posto zagrebačkih vrtića, izjavila je, uz napomenu kako se njihova udruga zbog svih problema obratila saborskim odborima sa zahtjevom da se sazove stručno-znanstvena sjednica.

- Naš je zahtjev da tranzicija prvo traje godinu dana, odnosno da osoba živi u drugome spolu da vidi jel‘ to to, izjavila je pred kamerom.

U istoj je emisiji prethodno gostovao Herman Vukušić, spominjući među ostalim kako misli da je uzrok značajnom porastu dijagnoze transrodnosti u oba spola uvjetovan kulturološkim, ali i političkim utjecajem, „gdje se najmlađi već u vrtićima educiraju da ne postoje dva, već 72 roda“.

Na upit da nabroji nekoliko njih, Vukušić je mrtav-hladan krenuo objašnjavati:

- Meni je najdraži taj novi rod kojega možemo prevesti ‘drvo u šumi‘ ili recimo ‘mjesečnik‘ čiji se rod manifestira samo za punog Mjeseca. Imate ljude koji se osjećaju kao ‘lane u šumi‘, kao ‘kolačić‘ (…). Na žalost, došli smo u situaciju da se nečiji osjećaj prihvaća kao činjenica, iako tu ima slučajeva čiste patologije, naveo je Vukušić, nudeći argument kako nema treće vrste spolnih stanica, kamoli 72 ili da „netko cijedi od sebe pelud pa će se zato osjećati kao drvo“, zborio je u rujnu prošle godine psihijatar, čije je pojavljivanje u Saboru, zajedno sa Željkom Markić, isprovociralo lijevu oporbu koja je napustila sjednicu zajedno sa stručnjacima.

Podsjetimo, Kekin je u startu sjednicu nazvala sramotnom i kvazistručnom, a prije no što je napustila sjednicu poručila je kako ne želi davati legitimitet kvazistručnjacima poput Željke Markić i Hermana Vukušića. Sve skupa proglasila je sramotom Socijaldemokrata, čija je predsjednica Odbora za zdravstvo odgovorna za organizaciju skupa.

O temi transrodne djece i mladih Jutarnji list opsežno je pisao prije godinu dana, točnije, o broju osoba koji su u procesu promjene spola te o "dva puberteta".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 17:57