PROSVJED ZA ZEMLJU

MARKIĆI SE VRATILI KUĆI, ALI NE ODUSTAJU Novi prosvjed sa stokom najavili za ponedjeljak!

 Vlado Kos / Cropix

NOVO >>>> 14:25 - Nakon što su otprilike dva sata proveli pokraj kuće gradonačelnika Zorana Vinkovića, članovi obitelji Markić vratili su se skupa sa svojih 140 grla stoke na farmu s koje su rano ujutro krenuli put Đakova. Poručili su da se na farmu samo privremeno vraćaju te da će u ponedjeljak u novi pohod, a o cilju će se interno dogovoriti.

08:15 - Saša Markić izvijestio nas je kako im policija ne pušta daljnji prolazak, dok im je veterinarska inspektorica kazala da moraju ukloniti stoku s javne površine.

- Mi ćemo ostati ovdje sa stokom ispred Vinkovićeve vikendice i nećemo se maknuti odavde dok se naš problem ne riješi. Pozivamo USKOK i DORH da hitno reagiraju jer ovo je čisti kriminal. Čovjek koji je dobio našu zemlju te 2011. godine kada je ovaj natječaj raspisan nije imao niti jedno grlo stoke, a oni su natječaj 4 godine držali u ladici i poigravali se sa svima nama koji smo se javili za natječaj. Mi smo već bili u USKOK-u i DORH-u, ali nas nitko ne sluša, dok Vinković govori kako će policija raditi ono što on kaže - rekao je Saša Markić.

----------------------------------------

Obitelj Markić iz Đurđanaca jutros je s oko stotinjak grla stoke krenula sa svoje farme put Đakova, gdje namjeravaju održati prosvjed zbog, kako smatraju, nepravde koja im je nanesena javnim natječajem grada Đakova za dodjelu poljoprivrednog zemljišta.

Njih osmero predvođenih ocem Stipom prešlo je put kroz Đurđance te poljskim putem prema prigradskom naselju Đakova - Pisak, kojem se u ovim trenucima približavaju, a na ulazu u to selo čeka ih desetak pripadnika policije te 'marica' koju su poprijeko parkirali preko malog mostića iznad kanala. To je takozvano usko grlo na kojem policija planira zaustaviti Markiće i njihovu stoku na putu prema Đakovu. Blokada se nalazi uz ranč i kuću đakovačkog gradonačelnika Zorana Vinkovića.

Inače, policijska patrola od jučer ujutro je dežurala u Đurđancima, a i cijelo vrijeme njihova puta od farme policija ih je pratila u stopu.

Markići su prije nego što su krenuli pješice prema Đakovu traktorom u prikolici odvezli 16 krava kod đakovačke ergele. Prema riječima Saše Markića, to je varijanta B kojom kane sa stokom ući u grad Đakovo ukoliko ih policija u međuvremenu zaustavi.

U ovim trenucima na mostu članovi obitelji Markić razgovaraju sa veterinarskom inspektoricom Majom Blažević. Policija ih ne pušta da prođu jer se u gradu održava manifestacija Đakovačkih vezova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:31