EPSCO SASTANAK

MARKO PAVIĆ U BEČU NA SASTANKU S DRUGIM EUROPSKIM MINISTRIMA ZA RAD 'Europski socijalni fond Hrvatskoj je važan u provedbi mjera zapošljavanja'

 
Beate Hartinger-Klein i Marko Pavić
 / Austrian Presidency of the Council of the European Union 2018

Ministar Marko Pavić, zajedno s pomoćnicom ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadom Zrinušić, od 19. do 20. srpnja sudjeluje na neformalnom sastanku u formatu ministara rada i socijalnih pitanja u okviru austrijskog predsjedanja Vijećem EU u Beču. Na neformalnom EPSCO sastanku, za razliku od formalnog, nema zakonodavnih prijedloga, nego se daje politički smjer za teme koje su trenutačno u fokusu ministara rada i socijalnih pitanja.

Sastankom predsjedava austrijska ministrica za rad, socijalna pitanja, zdravstvo i zaštitu potrošača Beate Hartinger-Klein, a na sastanku sudjeluju ministri za rad i socijalna pitanja EU te Švicarske i Norveške uz sudjelovanje predstavnika socijalnih partnera, Europskog parlamenta te ostalih relevantnih EU agencija koje se bave radom i socijalnim pitanjima.

Teme sastanka su proces digitalizacije i robotizacije te njihov utjecaj na tržište rada, važnost uspostavljanja odgovarajuće ravnoteže između fleksibilnosti rada i potrebe za zaštitom radnika te mogućnosti korištenja EU fondova i financiranja inovativnih rješenja kao odgovor na izazove na tržištu rada uslijed digitalizacije rada.

Posebno je istaknuto kako se kroz Europski socijalni fond (ESF) u sadašnjem razdoblju financiralo zapošljavanje i unapređenje vještina, poput digitalnih vještina, a u prijedlogu za novi Europski socijalni fond u višegodišnjoj financijskoj omotnici od 2021. do 2027. tzv ESF + još veći naglasak se stavlja na razvoj digitalnih vještina i inovativnih rješenja zbog povećane potrebe za kvalificiranom radnom snagom.

„Jedan od naglasaka današnjeg dana uz razvoj digitalnih vještina bio je razvoj ESF-a u sklopu višegodišnjeg financijskog okvira od 2021-2027. Istaknuo sam važnost ESF-a u Hrvatskoj posebice za pitanja zapošljavanja. Vlada je za mjere aktivne politike zapošljavanja ove godine osigurala 2,6 milijardi kuna, više nego je ikada u Hrvatskoj bilo izdvojeno za programe zapošljavanja. Također, Hrvatski zavod za zapošljavanje ima na raspolaganju 150 milijuna kuna godišnje za prekvalifikaciju radne snage. Naglasio sam da se moramo okrenuti jačanju vještina nezaposlenih, ali i zaposlenih kako bi bili konkurentni na tržištu rada. Upravo se kroz ESF+ namjerava više posvetiti razvijanju digitalnih vještina. Spomenuo sam i 17 000 STEM stipendija koje ćemo našim studentima dodijeliti do 2023. godine te ćemo uložiti značajna sredstva za popularizaciju znanosti i STEM-a kako bi potaknuli mlade ljude na odabir STEM zanimanja koja su tražena na tržištu rada i omogućavaju brzo zaposlenje. Najavio sam i pokretanje tematske mreže o digitalnoj pismenosti za poticanje društveno-ekonomskog razvoja, gdje se udruge umrežavaju sa znanstvenim institucijama za razvoj javnih politika kako bi se povećala digitalna pismenost, a za što će se osigurati do 3,6 milijuna kuna“, izjavio je ministar Pavić.

Ovaj sastanak iskorišten je i za pripremni proces hrvatskog predsjedanja Vijećem EU 2020. godine, kojom prigodom se ministar susreo i s povjerenicom Marianne Thyssen za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, koju je na zadnjem EPSCO sastanku pozvao da posjeti Hrvatsku što je ona i prihvatila. To će biti prvi posjet povjerenice Thyssen Hrvatskoj.

Ministar je u Beču održao i sastanke s kolegama koji su do sada predsjedali Vijećem EU te bilateralne sastanke s kolegama ministrima poput današnjeg s mađarskim ministrom za politiku zapošljavanja i korporativne odnose Sándorom Bodóm s kojim dijelimo zajedničke izazove na tržištu rada. Mađarska kao i Hrvatska susreće se s pitanjem nedostatka kvalificirane radne snage. Sastanak EPSCO ministara za rad i socijalna pitanja nastavlja se i sutra.

Informal meeting of employment and social policy ministers on 19th July 2018 - Family photo. Copyright BKA/Michael Gruber
/ Austrian Presidency of the Council of the European Union 2018

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. veljača 2024 12:31