NERIJEŠENA DILEMA

Markotić govorila o utjecaju korone na plodnost, dotakla se i cijepljenja trudnica: ‘Nema preporuka...‘

‘Nema još uvijek dovoljno istraživanja, ima još uvijek prostora za dodatna istraživanja pa ćemo se i mi kao tim uključiti‘, dodala je
Alemka Markotić
 Boris Kovacev/Cropix

Prof. dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", rekla je tijekom gostovanja u Dnevniku Nove TV da se o utjecaju covida na reproduktivno zdravlje žena i muškaraca koji su bolest preboljeli govori "u kontekstu cijepljenja i to dosta s lošom informiranosti".

- Nema još uvijek dovoljno istraživanja, ima još uvijek prostora za dodatna istraživanja pa ćemo se i mi kao tim uključiti - rekla je Markotić.

- Ono što se do sada zna - trudnice mogu teže oboljeti i češće teže obolijevaju i češće završavaju na respiratoru ako se inficiraju. Ono što je bitno - kod djece može biti niža porođajna težina, prijevremeni porod i smrtni ishod. Nažalost, djeca koja se rađaju kod inficiranih majki često završavaju na neonatološkim odjelima gdje trebaju dodatnu skrb i produljenu skrb - dodala je Markotić za Dnevnik Nove TV.

- Što se tiče utjecaja virusa na plodnost u žene, nema jasnih podataka o tome da bismo mogli nešto relevantnije reći, no sigurna sam da će i to biti u dogledno vrijeme - nastavila ravnateljica "Frana Mihaljevića".

- Kod muškaraca je više istraživanja kod same plodnosti - stanice u testisima i prostati imaju puno receptora za virus i mogu biti inficirane, dokazane su stanice u ejakulatu određene infekcije, ali ne tako česte - rekla je Markotić.

- Dolazi do jake upale i oštećenja stanica i prostate i testisa, a uz to i oštećenje spermija na određeno vrijeme pa smanjena količina može utjecati na funkcije reproduktivnog zdravlja i plodnost - dodala je.

- Jedan dio bolesnika, pa i onih s blažim oblicima ima i jedno vrijeme jake bolove u testisima i skrotumu koji se nastavljaju i u post-covid fazi - ustvrdila je.

- Dosta toga se po društvenim mrežama kalkulira o utjecaju cjepiva na reproduktivno zdravlje. Do sada nema niti jedne relevantne studije da su svi ovi problemi koje sam nabrojala i vezani uz infekciju, da imaju veze s cijepljenjem protiv covida - rekla je Markotić.

Markotić je rekla i da mlade žene koje odgađaju cijepljenje jer se boje neplodnosti nemaju razloga za strah.

- Bitno je da se cijepe, za trudnice nema preporuka, no prije planirane trudnoće bi bilo dobro da se žene cijepe na vrijeme, to im omogućava da su puno sigurnije i da ne dožive komplikacije koje sam nabrojala - rekla je.

Markotić je upitana koliko cjepivo protiv covida zaista štiti.

- Jasno je da su zaposlenici bili visoko zaštićeni, prije cijepljenja imali smo 14 posto oboljelih, sada imamo 1,7 posto i to svi s vrlo blagim oblicima bolesti tipa jače prehlade. Cjepivo definitivno štiti, to smo pokazali mi koji smo izloženi gotovo svakodnevno. Istraživanjima smo dokazali da titar (koncentracija antitijela) pada, vjerojatno će trebati treća doza, ali opet, sigurno smo za ovo sve vrijeme razvili i takozvanu staničnu imunost tako da svi oni koji su cijepljeni, kad su u kontaktu s virusom, njihove stanice se aktiviraju i proizvode dodatna antitijela - ustvrdila je Markotić.

Markotić je upitana i o činjenici da i cijepljene osobe mogu širiti koronavirus.

- Ono što se zna, s delta varijantom koja je puno infektivnija ima kliconoša, mogu imati virus u nosu i oni koji su cijepljeni. Kolika je mogućnost širenja virusa, još nema podataka, no sigurno je i tu situacija bolja u odnosu na necijepljenje - rekla je Markotić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:13