VILI BEROŠ

‘Markotić je imala elemenata za cijepljenje svoje majke. Ne vidim kako bi mogla biti politički odgovorna‘

Ministar Beroš je u Dnevniku Nove TV govorio o aktualnim temama koje se tiču njegova resora
 Dragan Matic/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš u intervjuu za Dnevnik Nove TV govorio je o aktualnim temama koje se tiču njegova resora - planu cijepljenja, inspekcijama cijepljenja preko reda te problemima u zdravstvu.

Ministar je kazao što za njega znači cijepljenje preko veze.

- Žao mi je što nam je u fokusu ta tema umjesto da razgovaramo o procesu od iznimne važnosti, procijepiti što više građana u što kraćem periodu da bi se borili protiv epidemije. Moralno osuđujem takvo cijepljenje. Ono što je HZJZ napravio je plan cijepljenja koji je detaljan i njega bi se trebalo držati - kazao je.

Na konstataciju da plan ne funkcionira, ministar je kazao da ne obuhvaća cijepljenje preko reda ali da su ih probali riješiti.

Beroš je komentirao cijepljenje majke Alemke Markotić.

- Alemka Markotić je stručnjak u stožeru stoga nam nije mogla nanijeti političku štetu. Kada je riječ o cijepljenju njene majke ona po nekoliko kriterija spada u ugroženu skupinu - kazao je ministar.

Odgovorio je na pitanje postoji li njezina politička odgovornost.

- Ne vidim kako bi ona mogla postojati. Ona je ravnatelj jedne bolnice i s aspekta struke je inkorporirana u Nacionalni stožer - kazao je.

- Profesorica Markotić je imala elemenata za cijepljenje svoje majke - kazao je.

Inspekcija cijepljenja

Kazao je da mu je ideja o mogućem višku cjepiva bila daleko. Odgovorio je i da inspektori provjeravaju kako protječe cijepljenje.

- Zatražio sam od svih zdravstvenih institucija izvještaj o cijepljenju. Zatražio sam od informatičara koji vode registar da dostave podatke. Osnovao sam povjerenstvo od 10 članova, stručnjaka, koji će sve elemente sagledavati i u slučaju nepravilnosti uputit će se zdravstvena inspekcija gdje se sumnja na nepravilnosti - kazao je.

- Ako je riječ o stručnom propustu to će se proslijediti Hrvatskoj liječničkoj komori, u slučaju moguće krivičnog djela predmet će biti upućen na postupanje DORH-u - kazao je.

- Hrvatska liječnička komora i DORH s obzirom na saznanja iz medija mogu pokrenuti procedure - kazao je.

- Cijepljeno je 70 tisuća ljudi u ovom trenutku, analizirati sve podatke nije jednostavno - kazao je.

Na pitanje mogu li biti sankcije na Rebru, Beroš je odgovorio potvrdno.

- Ako se utvrde nepravilnosti, zdravstvena inspekcija će biti upućena u tu ustanovu - kazao je.

Na pitanje gdje će se oni koji su se prvi put cijepili preko veze cijepiti drugi put, kazao je da će epidemiolozi smisliti neki način, ali da je to za moralnu osudu.

Kazao je da ne želi hipotetski govoriti o strogim kaznama, po uzoru na druge zemlje. Kazao je da ukoliko se ustanovi krivično djelo da će biti postupanje po Državnom odvjetništvu.

- Želim da javnost bude obaviještena o svim elementima o ovom zbivanju - kazao je.

Sputnjik V

Komentirao je i mogući dolazak ruskog cjepiva Sputnjik V u Hrvatsku.

- Razgovarao sam s veleposlanikom i dogovorena je suradnja. Na struci je da nađe put interventnog uvoza ruskog cjepiva u RH. Način na koji je pribjegla Mađarska ne znam je li siguran. Pribjegli su privremenoj upotrebi neodobrenog cjepiva što znači da postoji mogućnost razvoja određenih nuspojava. Ono što je jasno da su dva aspekta od osnovne važnosti, a to je sigurnost i učinkovitost. Za rusko cjepivo sve je više dokaza da je učinkovito, ali trebamo sačekati dokaze da je sigurno - kazao je.

- EMA treba odobriti upotrebu tog lijeka jer EMA ima iznimno visoke kriterije. Ruski veleposlanik je rekao da su se prijavili i da možda početkom travnja očekuju dozvolu. Obećao je da će o tome detaljno izvještavati. Oni su spremni - kazao je Beroš.

Na pitanje ima li dovoljno lokacija za masovno procjepljivanje, Beroš je kazao da je zadao obavezu svim koordinatorima za cijepljenje da nađu lokacije za masovno cijepljenje i da organiziraju timove koji bi tamo mogli raditi.

- Dobili smo iz 90 posto županijskih Zavoda za javno zdravstvo točne lokacije. U Gradu Zagrebu je spremno 19 lokacija, ali još ne znam lokacije - kazao je.

Kazao je i da će broj cijepljenih ovisiti o tome koliko će cjepiva doći.

- One u ovom trenutku i od tri proizvođača su najavljene kao veće - kazao je.

Dugovi veledrogerijama

Komentirao je i dugove prema veledrogerijama.

- Prvo je izdvajanje za zdravstveni proračun. Ono što se iz doprinosa svih nas izdvaja u proračun. Po glavi stanovnika to iznosi 861 eura. To su razlozi zašto smo u financijsko ovakvoj situaciji. Europski prosjek je 3,100 eura. U budućnosti ćemo morati više izdvajati za zdravstvo. Povećani su limiti, suma novaca koje dobivaju određene bolnice su premale pa smo napravili reviziju istih i oni su povišeni - kazao je.

Ministar je kazao da godišnje na zdravstvo trošimo između 23 i 27 milijardi.

- Tu su i plaće i sve. Upravo na plaće treba reći da su u zadnjih nekoliko godina porasle za 24 posto. Samo prošle godine su veće od 12 posto, a povećanje limita nije pratilo povećanje plaća - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:54