ŠEFICA INFEKTIVNE KLINIKE

MARKOTIĆ 'Ne moramo stalno glumiti policajce i tjerati ljude na nešto. Popuštanje mjera? Sve ćemo vidjeti u sljedećih dva tjedna'

 
Alemka Markotić
 Darko Tomas / CROPIX

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić za Dnevnik Nove TV prokomentirala je efekte popuštanja mjera i ponovno istaknula važnost pridržavanja savjeta epidemiologa.

Novo žarište je let iz Frankfurta. Na pitanje kako mislimo spriječiti takve slučajeve u budućnosti, Markotić je rekla kako su poruke uvijek iste.

"Moramo biti odgovorni. Svi koji imaju simptome ne bi trebali putovati. Iznimno poželjno bi bilo da se nose maske. Ne moramo stalno glumiti policajce i tjerati ih na nešto. Sasvim je razumno nakon svega ovoga da se shvati, ako ste u zatvorenom prostoru, da bi bilo pametno staviti masku", rekla je Markotić i ponovila kako je i razmak važan.

Može li turizam ugroziti dobru epidemiološku sliku za koju su građani zaslužni? Opet je pozvala na odgovorno ponašanje. Rekla je da je Europska komisija izdala cijeli niz prvih preporuka za otvaranje turizma, od nulte do prve faze. U nultoj fazi je ono što Hrvatska radi. Dopušta se ljudima da iz ekonomskih ili osobnih razloga prelaze granicu. U drugoj fazi dopuštali bi se turisti i turizam.

"Europska komisija je najavila da će izraditi mape i to ne samo po državama, nego i po regijama, gdje će se pratiti u kojim regijama je situacija dobra i onda će zemlje moći definirati da iz određenih regija koje odgovaraju njihovoj epidemiološkoj situaciji, će prihvaćati osobe. Pri tome ne smije biti diskriminacije. Još se ide postepeno", rekla je Markotić.

Neki se čude da se u popuštanje ide naglo, da smo prije nekoliko tjedana svi sjedili u kućama, a sad pričamo o turizmu.

"Situacija je dobra i iznimno brzo je postala dobra. Prije četiri tjedna smo još imali popunjene bolnice i dosta oboljelih iako neizmjerno manje nego druge neke zemlje. Sad je situacija dobra. Mi smo ušli u polovicu trećeg tjedna, treće faze popuštanja i za sada još uvijek se ne vidi da su mjere koje smo popustili, utjecale na širenje infekcije", rekla je Markotić.

Objasnila je i kad bi se to moglo vidjeti.

"Već bi se sad moglo vidjeti od prvog tjedna, već ponešto i od drugog. Što se tiče ovog tjedna, u sljedećih 10 dana do dva tjedna ćemo vidjeti hoće li biti značajnijih porasta. Tu trebamo upozoriti, sad su dozvoljena okupljanja i u restoranima, u kafićima, čini mi se da uglavnom ljudi paze na razmak.

Apeliram tu na vlasnike i djelatnike. Svima je u interesu. I onima koji tamo dolaze da se odmore i ljudima koji žive od toga i čija egzistencija ovisi o tome, samo ako se svi zajedno budemo odgovorno ponašali, taj posao će opstati. I zadovoljstvo i posao. Ako ne, mjere će se morati vraćati. Sve zemlje su spremne na to. Nitko od nas nije bio u takvoj situaciju da znamo što će se 100 posto dogoditi", zaključila je Markotić za Dnevnik Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2023 18:30