IMA LI KRAJA?

Markotić objasnila zašto cijepljeni i dalje moraju nositi maske: ‘Ta antitijela nisu ista...‘

U većini slučajeva, navela je, mikroorganizmi neće napraviti infekciju, ali mogu napraviti tzv. kolonizaciju
Alemka Markotić
 Damjan Tadic/Cropix

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" izjavila je kako se širenje virusa ne može zaustaviti sve dok se ne dosegne određena razina cijepljenosti.

Markotić je to izjavila u Dnevniku HTV-a i naglasila kako virus još uvijek ima dovoljno prostora.

Naglasila je kako je prosjek cijepljenosti u EU oko 50 posto, što je daleko ispod potrebne razine da se zaustavi širenje virusa.

Sad je riječ o brzoj delta inačici virusa, koja je preuzela veći dio svijeta, istaknula je dodavši kako se ona brzo širi na veći broj ljudi pa ju je nemoguće zaustaviti dok se ne dosegne određena razina cijepljenosti.

Ova varijanta virusa, napomenula je, najbrže se širi od svih dosadašnjih od početka pandemije. "Od početka smo pretpostavljali da nije samo cijepljenje 100 postotna sigurnost da se virus ne prenese na nekog tko još nije cijepljen, rekla je i dodala kako je to zato što mikroorganizmi ne moraju napraviti infekciju.

U većini slučajeva, navela je, mikroorganizmi neće napraviti infekciju, ali mogu napraviti tzv. kolonizaciju, što znači da su prisutni u nosu, na sluznicama pa tako prenose infekciju na necijepljenoga.

Naglasila je kako se to događa zato što određena antitijela koja imamo u krvi nisu ista kao ona koja imamo na sluznicama pa stoga još uvijek se ne možemo osloboditi nošenja maski.

Markotić je komentirala pristup Velike Britanije pandemiji i rekla je kao su oni imali otvoreniji pristup preko ljeta, ali da se taj pristup događa i u drugim zemljama no one ga nisu definirale tako.

Na pitanje hoćemo li se morati cijepiti i treći puta, odgovorila je kako nema dovoljno studija koje bi pokazale da je to potrebno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:23