KONTROVERZNA TEMA

Markotić opet objašnjavala izjavu o trudnicama, otkrila i koliko ih je na Zaraznoj: ‘Evo kad je idealno da se cijepe...‘

Idealno je prije trudnoće, u trudnoći ovako kako sam rekla, trebaju zajedno sa svojim liječnicima procijeniti koji su rizici.
Alemka Markotić
 Damir Krajac/Cropix

Nakon što je šefica Zarazne Alemka Markotić poručila da se žene, nakon što rode, ali i dok doje, mogu cijepiti, ali da se ne mogu cijepiti tijekom trudnoće, za RTL je objasnila što to konkretno znači.

Idealno je prije trudnoće, a u trudnoći trebaju sa svojim liječnicima procijeniti koji su rizicim rekla je Markotić u intervjuu za RTL koji niže prenosimo u cijelosti.

Trebaju li se cijepiti trudnice protiv COVID-a 19?

- Pitanje nije s da ili ne. Znači, zbog toga što još uvijek nije provedena treća faza kliničke studije u svijetu, što je dosta komplicirano s obzirom na populaciju, Europska agencija za lijekove nije službeno odobrila to cijepljenje. Međutim, s obzirom na to da se sve više vidi u znanstvenim stručnim krugovima da su trudnice pod povećanim rizikom, onda su preporuke brojnih stručnih društava da se cijepe. Međutim, tu bi u svakom slučaju one trebale vidjeti sa svojim ginekologom ili nekim drugim liječnikom. Prvi prioritet bi trebali biti oni koji imaju rizične faktore kao što je pretilost, viša dob za trudnicu...

Koja je preporuka za one koje su zdrave koji nemaju rizične faktore, poput debljine?

- Postoji cijeli niz situacija i zbog toga ginekolozi redovito vode trudnoću, i u trudnoći se ženama može povisiti tlak šećer i slično. Tako da njihov ginekolog s njima treba odlučiti o tome i dogovoriti se. Naravno, ono što je najbolje je spriječiti i cijepiti se prije ako je moguće.

Vaša izjava mnoge je jučer zbunila – kada se cijepiti prije trudnoće, u trudnoći, poslije trudnoće?

- Idealno je prije trudnoće, u trudnoći ovako kako sam rekla, trebaju sa svojim liječnicima procijeniti koji su rizici. U svakom slučaju, neće ni cjepivo 100% zaštititi. Pored cjepiva trebaju držati sve druge epidemiološke mjere, jako se čuvati, a ne bi bili u kontaktu sa zaraženima, rekla je Markotić za RTL.

Koliko je trudnica i rodilja kod vas u Klinici?

- Bile su tri rodilje, stabilne su za sada, ali kod većine koji su kod nas – to su teži oblici bolesti.

Posljednja koja je hospitalizirana je li dijete pozitivno?

- Ne mogu govoriti o konkretnim slučajevima, za sad su svi stabilno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 17:39