ŠEF HNS-a NIJE KRIV

Marković: Homoseksualci ne mogu u reprezentaciju; Sud: To nije diskriminacija

Presuda zagrebačkog suda: Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza nije uvrijedio homoseksualce
 Drago Sopta

ZAGREB - Vlatko Marković, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, nepravomoćno je oslobođen optužbe da je diskriminirao gay populaciju izjavom da deklarirani homoseksualac, dok je on na čelu Saveza, ne bi mogao nastupati za reprezentaciju zato što nogomet igraju samo zdravi ljudi.

Odlučila je tako Jasenka Grgić, sutkinja Županijskoga suda u Zagrebu, te danas u potpunosti odbacila tužbu koju su protiv Vlatka Markovića podnijeli Centar za LGBT ravnopravnost (udruge LORI, Zagreb Pride i Queer Zagreb) i Centar za mirovne studije.

Nedosljedno pravosuđe

- Ovo je dokaz da je Zakon o suzbijanju diskriminacije mrtvo slovo na papiru, a trebao bi biti jedan od ispunjenih uvjeta za zatvaranje Poglavlja 23 u pregovorima s EU. Pravosuđe je pokazalo koliko je nedosljedno. Zdravka Mamića tužilo se zbog iste stvari i tužba je tada odbačena jer ‘svatko ima pravo na svoje mišljenje’. U ovom smo slučaju kao trebali tužiti instituciju, a to je HNS. Prilično nevjerojatno - rekao je u ime dviju udruga Marko Jurčić. Udruge su kao kaznu tražile da se Marković ispriča zbog homofobne izjave te da o svom trošku tijekom reprezentativnog nastupa nogometaša na stadion postavi transparent “Stop LGBT diskriminaciji”.

Trebali tužiti HNS

Sud je odlučio da u ovom slučaju nije utvrđena izravna diskriminacija te da je za zabranu prava na zaposlenje na osnovi seksualne orijentacije trebalo tužiti poslodavca, odnosno HNS.

Marković je već prije rekao da je njegova izjava (u sklopu intervjua Večernjem listu) pogrešno protumačena te da se ispričao. Obrana je ocijenila da je nejasno tko je točno povrijeđen njegovim izjavama.

Slijedi žalba Vrhovnom sudu

Udruge su najavile žalbu Vrhovnom sudu, a planiraju ići i dalje.

- Prijavit ćemo slučaj Uefi. U slučaju slične izjave Otto Barić je kažnjen s 3000 švicarskih franaka i to mu je na neki način zapečatilo trenersku karijeru. Smatramo da je ovaj problem dubok jer je Vlatko Marković čelna osoba hrvatskog nogometa, a sport prema Zakonu o sportu mora biti jednako dostupan svima, bez obzira na spol, rasu, vjeroispovijest ili orijentaciju. Gdje su sad pravobranitelji i sve ostale institucije - pita se Marko Jurčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:05