INTERVJU ZA HTV

Martina Dalić: ‘Nema govora o promjeni vlasničke strukture Podravke. Agrokor? Taj proces je uspio‘

Martina Dalić je rekla da u ovome trenutku Podravka ostvaruje jako dobre poslovne rezultate te da su nastavili trend iz prošle godine
Martina Dalić
 Screenshot HTV

Prvi put od preuzimanja jedne od najvećih prehrambenih tvrtki u jugoistočnoj Europi, Podravke, u Dnevniku HTV-a gostovala je Martina Dalić, predsjednica uprave Podravke.

Na početku gostovanja Martina Dalić je rekla da u ovome trenutku Podravka ostvaruje jako dobre poslovne rezultate te da su nastavili trend iz prošle godine. Dodaje da je to dobar okvir da Podravka bude još bolja.

- Cilj je da budemo još prisutniji na izvoznim tržištima, a da unutar tvrtke budemo učinkovitije organizirani, te koristiti prednosti tehnološke modernizacije i digitalizacije za povećanje svoje konkurentnosti, ističe.

Na razini tvrtke kaže da je cilj da budu još bolji, a dodaje i da su povećane plaće radnicima.

- Oni su sastavni dio tvrtke, njezin najznačajniji dio. Prije mjesec dana smo s isplatom plaće za svibanj napravili korekcije, povećali plaće. Kod nas nema radnika koji ima plaću manju od minimalne plaće, dodaje.

Nema razgovora o promjeni vlasničke strukture

Što se tiče državnog udjela u Podravci, država ima oko četvrtine dionica.

- Menadžment i uprava nemaju razgovore s nikim o promjeni vlasničke strukture. Sadašnja vlasnička struktura je u stvari izvrstan oslonac za rast i razvoj tvrtke, ističe Dalić.

Dodaje da je vrijednost dionice Podravke porasla 20-ak posto u zadnjih nekoliko mjeseci te da je i ona sama kupila 120 dionica.

- Htjela sam poslati signal da sve ide u dobrom smjeru. Rezultati bi u narednom razdoblju trebali biti još bolji.

Govoreći o utjecaju pandemije na prehrambenu industriju, Dalić ističe da je zapravo došlo do pozitivnog šoka.

- Potražnja za hranom i za farmaceutikom, jer Belupo je dio naše grupe, bila je jako dobra. Taj pozitivan trend nam daje snagu za razmišljanja o širenju, na bogatija i potentnija tržišta. Akvizicije su zapravo dio snaženja našeg prisustva na području srednje i zapadne Europe, pojašnjava Dalić.

Na konstataciju kako je pad BDP-a uslijed pandemije i krize bio velik, ali da se sada govori kako bi Hrvatska mogla izaći iz krize već sljedeće godine Dalić odgovara: - Vjerujem da je to moguće. Oporavak od šoka je počeo. Ono što bih željela i što mislim da bi bilo dobro za RH, da se pad ne samo nadoknadi, već da se ovo iskoristi za ubrzanje rasta te da to iskoristimo za rješavanje problema koje imamo na tom području.

'Ne postoji razlog da budemo tako nisko na ljestvici konkurentnosti'

Komentirala je i konkurentnost Hrvatske i činjenicu da je naša zemlja na ljestvici tek 59. od 64 promatrane države.

- Pa to je stanje koje traje već dulje vrijeme. Već smo i u javnim forumima i različitim raspravama sve rekli. Postoji potreba za bržim i intenzivnijim reformama. Ne postoji realan razlog da budemo posljednji ili predzadnji na ljestvici zemalja EU.

Pri kraju razgovora osvrnula se na situaciju s Agrokorom.

- Ono što danas imamo jest Fortenova koja je odličan partner Podravke. Taj proces je uspio, pokazali smo da se možemo nositi i s najsloženijim ekonomskim problemima. Proračun nije ništa platio, nisu ostali repovi za državu. To je primjer gdje se vidi da se možemo nositi s ekonomskim poteškoćama te ponavljam da ne postoji niti jedan razlog da budemo ovako nisko na ljestvici konkurentnosti.

Na pitanje bi li ikada više participirala u izvršnoj vlasti, kaže da je ona osoba koja je orijentirana na rezultat, na rješavanje problema.

- U ovom trenutku političko okruženje za mene nije toliko konkretno, zaključila je na kraju razgovora za HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 21:54