AFERA HOTMAIL

MARTINA DALIĆ PRED ODLASKOM IZ VLADE! Odluku kada će se to dogoditi donijet će Plenković osobno; IZVOR IZ PREDSJEDNIŠTVA HDZ-a 'Ovo je neobranjivo'

 
 HANZA MEDIA

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić zasigurno će otići iz Vlade, samo je pitanje kada. A tu odluku donijet će premijer Andrej Plenković osobno.

Da će biti tako Plenković je rekao prilikom polaganja vijenca na Oltaru domovine, a i iz razgovora s HDZ-ovcima proizlazi kako i u stranci očekuju da stranački šef i premijer osobno presudi o daljnjoj političkoj sudbini Martine Dalić. Tim prije što su ministri njegov osobni izbor.

Plenkovićevi najbliži suradnici uvjeravaju nas da sve ide u smjeru smjene Martine Dalić, ali će premijer još nekoliko puta prevrtjeti u glavi cijelu situaciju, sve proanalizirati, razmisliti i onda izreći sud. - To je način na koji Plenković funkcionira. On ni jednu odluku ne donese, a da prethodno sve nekoliko puta ne odvagne i zato ne treba očekivati da će se već danas zahvaliti Martini Dalić - rekao je jedan od premijerovih suradnika uz napomenu kako mu je jasno da vremensko odgađanje odluke o sudbini Dalić u javnosti može stvoriti dojam da Plenković do kraja brani svoju ministricu i da će je smijeniti tek pod pritiskom koalicijskih partnera.

Novi sastanak s koalicijskim partnerima zakazan je za utorak, a na stolu će, tvrdi visoki izvor iz Vlade, biti sve što je bilo i u petak.

Suglasje

Govoreći o dnevnom redu Plenkovićeva sastanka s Miloradom Pupovcem, Ivanom Vrdoljakom, Darinkom Kosorom i ostalim članovima koalicije, visoki izvor iz Vlade kaže da su i dalje na stolu tri teme oko kojih je u petak postignuto suglasje.

- Na prvome mjestu je održati političku stabilnost i funkcioniranje koalicije jer je to pretpostavka za rast i razvoj kao najvažniji strateški interes države i društva. Drugo je učiniti sve da uključeni dionici postignu nagodbu u Agrokoru do 10. srpnja. Treće je ispitati je li u procesu bilo propusta i ako je, njih otkloniti. Treba utvrditi odgovornost za propuste u procesu oko Agrokora i ići dalje - istaknuo je izvor iz Vlade, jasno sugerirajući kako činjenica da su autori lex Agrokor dobili angažman u Agrokoru te neposredno primjenjivali zakon koji su si napisali i na njemu zaradili pola milijarde kuna neće proći bez odgovornosti. Pitanje političke odgovornosti za sada je fokusirano na Martinu Dalić kojoj je bila povjerena izrada zakona, koja je formirala radnu skupinu, komunicirala s njezinim članovima privatnim mailovima, razmjenjivala povjerljive informacije, a sve se to skrivalo od javnosti.

- Ako nešto nije bilo dobro, tražit ćemo odgovornost i ispravit ćemo pogreške ako ih je bilo - rekao je premijer na Medvedgradu. Odgovarajući na novinarska pitanja rekao je da još nije proučio sve mailove te napomenuo da će si “uzeti vrijeme, pročitati ih i analizirati te nakon toga komentirati”. Nije rekao kada će to biti, ali nije potvrdio tezu po kojoj bi Martina Dalić trebala ostati na funkciji do 10. srpnja, kada istječe rok za nagodbu u Agrokoru.

- Nakon sastanka koalicijskih partnera u petak jasne su dvije stvari. Da se ne smije ugroziti proces nagodbe u Agrokoru i otkloniti kontaminaciju i sjenu koja je pala na taj proces aktivnošću kolektiva Borg. Rješavanje tereta koji je nastao načinom rada kolektiva Borg koji je vodila ministrica Dalić ispred Vlade jednako je važno kao i pitanje konsolidacije Agrokora i postizanje nagodbe - istaknuo je Milorad Pupovac. Na pitanje kako to riješiti odgovara da ima prijedlog za premijera. - Načelno mogu reći da sjena i teret više ne trebaju opterećivati koaliciju i Vladu i žao mi je što to nije riješeno onda kada se riješilo pitanje izvanrednog povjerenika - rekao je Pupovac.

Pitali smo ga je li na sastanku s koalicijskim partnerima u petak premijer bio određeniji prema ministrici Dalić i načinu na koji je funkcionirala njezina skupina za izradu zakona nego što je bio u javnosti, na što je Pupovac dao potvrdan odgovor. - Premijer Plenković jasno se izrazio prema kolektivu Borg, no on će sam reći što o tome misli. Meni je ostavio dojam da ga to izrazito smeta i da je prepoznao važnost da se nastala kontaminacija razriješi - dodao je Pupovac.

Pokušali smo razgovarati i s ostalim koalicijskim partnerima, ali se nisu odazivali. Neki su poručili da je to zato što imaju nedvosmislen stav da Dalić treba otići, ali ga ne žele javno iznositi prije nego što ga kažu premijeru Plenkoviću.

Granatiranje

Da se obruč oko ministrice Dalić steže jasno je i iz reakcija predsjednika Sabora i glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića, koji je o aferi mailovi jučer rekao “kako mu se u jednom dijelu ne sviđa sadržaj tih mailova, kao ni način na koji su se dopisivali sudionici te mail grupe”. Jandroković je, podsjetimo, uporno kritizirao i Antu Ramljaka kada se otkrilo kako je njegova bivša tvrtka Texo Management dobila posao u Agrokoru i tjedno zarađivala po 250.000 kuna.

- Da je Dalić tada smijenjena, sada ne bismo imali ovu aferu - ponavljaju HDZ-ovci.

- Ovo je neobranjivo. Nema rada u tajnosti po grupama s prijateljima i poznanicima. Jasno je što je sukob interesa i što je zloporaba položaja. V - kaže osoba iz Predsjedništva HDZ-a. Inače, u HDZ-u je najcitiranija Plenkovićeva rečenica iz svibnja 2016. na Općem saboru HDZ-a kada je rekao da stranka ne može biti talac jednog čovjeka. Svi HDZ-ovci s kojima smo razgovarali očekuju da Plenković razriješi slučaj Dalić, i to brzo, jer je riječ, kako kažu, o aferi koja bi se po posljedicama mogla mjeriti s Fimi Medijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 23:17