MINISTRICA GOSPODARSTVA

MARTINA DALIĆ 'SDP neće uspjeti u opozivu Vlade, to je potpuno promašena tema, kao i mnogi njihovi dosadašnji komentari i prijedlozi'

Na fotografiji: Martina Dalić
 Davor Pongračić / CROPIX

Vlada i poslodavci žele poboljšanje i stvaranje pozitivnog poslovnog okruženja koje će omogućiti stabilan dugoročni rast po stopama koje će jamčiti rast standarda i povećanje konkurentnosti, ocijenili su u četvrtak predstavnici Vlade i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izjavila je nakon sastanka koji je premijer Andrej Plenković s kolegama iz Vlade održao s predstavnicima HUP-a, da se razgovaralo o planovima Vlade i konturama proračuna.

"Vlada i HUP drže kako su poduzetnici i njihovi radnici glavni stvaratelji gospodarskih vrijednosti i rasta", rekla je Dalić.

U tom smislu, dodala je, na današnjem sastanku razmatralo se kako osnažiti putanju gospodarskog rasta i učiniti je trajnom, dugoročnom i stabilnom.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić je istaknuo kako treba ubrzati reforme kako bi rast bio snažniji, a standard građana viši.

Najavio je nove razgovore s Vladom oko zajedničkih aktivnosti i, kako je rekao, "promjena koje se moraju događati" u dijelu za koji je odgovorna Vlada. Pri tome je spomenuo reforme na tržištu rada, pravosuđa, javne uprave i obrazovanja.

"Ako građani i investitori prepoznaju da se ide u smjeru modernog gospodarstva, imat ćemo manje odlazaka iz Hrvatske i veći interes investitora", rekao je Majetić.

Dodao je kako Hrvatska ne radi niša loše, ali je sporija nego konkurenti pa reforme treba ubrzati.

Što se tiče, proračuna, kazao je kako ga HUP još nije stigao detaljnije pogledati, a u pogledu rebalansa koji bi trebao pomoći rješavanju duga veledrogerijama, dogovorio je kako će "milijarda kuna svakome pomoći, pa i njima".

Podržao je tu mjeru koja, kako je rekao, neće riješiti sve probleme, ali će otvoriti mogućnost da se ozbiljno razgovara i dugoročno riješe problemi dugova u zdravstvu.

Upitan za mišljenje o inicijativi da od cijene cigareta tri kune idu izravno u zdravstveni fond, kazao je kako smatra da je prirodno da novac od cigareta ide u zdravstvenu zaštitu, jer posljedice pušenja opterećuju zdravstveni sustav.

Doing Business bez efekta porezne reforme

Upitana za komentar pada Hrvatske na ljestvici Doing Business, s obzirom da je prije godinu dana najavljivala uspon za 10 mjesta, potpredsjednica Dalić je nabrojala neke Vladine reformske zahvate, kao što su porezna reforma i plan za uklanjanje administrativnih barijera te izmjene i dopune zakona o poticanju ulaganja.

To znači da, kako je rekla, Vlada vodi politiku poboljšanja poslovnog okruženja, ali zbog načina mjerenja i metodologije ljestvice Doing Business rezultati porezne refome nisu uzeti u obzir, jer se u dijelu poreznih pokazatelja oni iskazuju u odnosu na proteklu kalendarsku godinu.

Očekuje da će se ti rezultati, kao i drugih zahvata, vidjeti u idućim mjerenjima, a najvažnijim smatra da se Vladine mjere za poboljšanje poslovne klime provode.

Na pitanje hoće li međunarodna tjeralica za Ivicom Todorićem ubrzati procese u Agrokoru, odgovorila je kako pretpostavlja da aktivnosti u tom slučaju idu u skladu sa zakonskim propisima.

U vezi Todorićevih blogova u kojima proziva Vladu, rekla je da je Todorić mogao, da je imao sredstava, kao vlasnik Agrokora urediti odnose s vjerovnicima i ponuditi isplatu dugova, ali on je, kako je rekla, sam zatražio primjenu zakona o izvanrednoj upravi.

"Iz toga sami možete zaključiti sve o tome što se proteklih mjesec dana s toga bloga objavljuje", rekla je Dalić.

Na opasku kako je danas upozorila da u dobrim godinama treba paziti na rashode i strukturne promjene te kako ćemo u tri godine osigurati rast prihoda i smanjiti deficit, kazala je kako je bitna osobina predloženog proračuna za 2018. i rebalansa za 2017. godinu smanjivanje deficita, za što se koriste i povećani prihodi zbog rasta gospodarskih aktivnosti.

"Sada kada se ima što štedjeti, to treba činiti", rekla je Dalić.

Upitana za komentar SDP-ova zahtjev za opozivom Vlade, rekla je kako SDP neće uspjeti te da je to potpuno promašena tema "kao i mnogi dosadašnji SDP-ovi komentari i prijedlozi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:17