STANJE JE BOLJE

Maske u školama potpuno se ukidaju, uskoro prestaje i samotestiranje, vraćaju se učeničke ekskurzije?

Prihvate li epidemiolozi prijedloge prosvjetne vlasti, od epidemioloških mjera ostale bi samo one higijenske prirode
 Joško Ponoš/CROPIX

Učenici u osnovnim i srednjim školama bi od idućega tjedna, nakon povratka sa zimskih praznika, mogli nastavu uživo u učionicama pratiti bez nošenja medicinskih maski. Da se mogućnost ukidanja maski ozbiljno razmatra, potvrdio je u srijedu ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

- Razgovaramo i dogovaramo varijantu da skinemo maske djeci u učionicama, što ćemo još do kraja morati usuglasiti s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Idemo u tom smjeru i nadam da ćemo već od sljedećega tjedna moći funkcionirati na način da djeca u školama neće trebati imati maske - izjavio je ministar Fuchs, otkrivajući da su razgovori u završnoj fazi.

Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, ako se dogovor postigne, maske bi se gotovo potpuno ukinule, odnosno njihovo (ne)nošenje ne bi više bilo uvjetovano osiguravanjem razmaka između učenika. Eventualno bi ih mogli nositi samo oni učenici i djelatnici koji to žele i smatraju da je to potrebno, a kao preporuka ostalo bi i za učenike i djelatnike s kroničnim bolestima koje mogu dovesti do težih oblika bolesti covid-19. Prijedlog je i da nošenje maski ubuduće ne bude obvezno ni za posjetitelje škole, osim ako ravnatelj ne odluči drukčije. Nošenje maski za učenike ostalo bi obvezno u javnom prijevozu, uključujući i organizirani prijevoz.

Mogućnost ukidanja nošenja maski na nastavi otvorila se nakon uvođenja samotestiranja učenika kod kuće na koronavirus, što je postupak koji je uveden prije tjedan dana, a nastavit će se redovito provoditi još tri tjedna nakon što se učenici u ponedjeljak vrate u školske klupe. Nakon toga, samotestiranje bi se provodilo samo u onim razredima u kojima netko od učenika bude pozitivan na koronavirus te bi se s vremenom potpuno ukinulo.

Uvođenjem samotestiranja ukinuta je samoizolacija za zdravu djecu, to jest za onu koja su negativna na kućnom testu i koja nemaju znakova bolesti, čak i onda kad dođu u kontakt s covid pozitivnom osobom. Kako je rekao ministar Fuchs, u prvom tjednu samotestiranja identificirano je oko 2000 asimptomatskih slučajeva kod djece, ali broj zaraženih učenika izrazito pada.

Ukidanje nošenja maski nije jedina novost koju Ministarstvo znanosti i obrazovanja predlaže za ublažavanje epidemioloških mjera u školama. Slobodna Dalmacija neslužbeno doznaje da su epidemiolozima predložili i vraćanje učeničkih ekskurzija. Kod jednodnevne izvanučioničke nastave bez noćenja postupalo bi se kao u slučaju nastave u učionicama, a kod višednevne izvanučioničke nastave preporučuje se organizacija unutar Hrvatske. Za učenike koji sudjeluju u mjeri redovitog rutinskog samotestiranja kod kuće, u tom slučaju ne bi bilo nikakvih ograničenja.

Na snazi bi ostale mjere poput dopuštanja miješanja grupa učenika različitog uzrasta, odnosno ne bi bilo potrebno odvajati učenike iz različitih razrednih odjela, a ne bi više bilo ni ograničenja za tjelesne aktivnosti i glazbenu kulturu, to jest ne bi bilo ograničenja za miješanje učenika različitih razreda i škola. Iako je pitanje tko od roditelja to još uvijek provodi, sad se i službeno traži da roditelji ubuduće ne moraju mjeriti temperaturu učenicima prije dolaska u školu.

Prihvate li epidemiolozi prijedloge prosvjetne vlasti, u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama praktički bi od epidemioloških mjera ostale samo one higijenske prirode - redovito pranje ruku te dezinfekcija i provjetravanje prostora, kao i uobičajeno postupanje prilikom sumnje na zarazu koronavirusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 02:19